flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ХАС закрив справу про домашнє насильство матері щодо доньки: жінки сперечаються через спадок

11 жовтня 2021, 12:00

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу жительки Хмельницького району – скасував постанову Деражнянського районного суду від 14 червня 2021 року, а провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 173-2 КУпАП (домашнє насильство), щодо неї закрив за відсутності складу адміністративного правопорушення.

За постановою суду, зранку 29 травня 2021 року у дворі свого будинку апелянтка вчинила домашнє насильство психологічного та економічного характеру щодо своєї доньки: нецензурно лаялася та виганяла її з дому.

Деражнянський районний суд визнав її винною у вчиненні домашнього насильства та оштрафував на 170 гривень.

Жінка оскаржила постанову місцевого суду до апеляційної інстанції з проханням її скасувати, а справу щодо неї закрити. Пояснила, що поліцейські склали протокол про адмінправопорушення зі слів доньки, з якою у неї конфлікт через поділ спадку.

Розповіла, що мешкає у будинку разом зі своєю донькою та її сім`єю. Нерухомість належить на праві власності їй та чоловіку, після смерті якого у неї з донькою виник спір щодо поділу спадкового майна, у тому числі цього будинку. Вона звернулась до суду із цивільним позовом, за яким донька – відповідачка. Через це між ними часто виникають словесні конфлікти.

Ці факти в апеляційному суді підтвердила й донька апелянтки – потерпіла у справі про домашнє насильство.

На думку ХАС, між матір’ю й донькою є цивільно-правовий спір та суперечності щодо його вирішення. Тому висновки суду першої інстанції не відповідають фактичним обставинам справи, оскільки не ґрунтуються на доказах, які дослідив апеляційний суд.

«Відомості, зазначені в акті обвинувачення – протоколі про адміністративне правопорушення та доданих до нього матеріалів, ніяким чином не підтверджують, що (апелянтка – авт.) вчинила домашнє насильство відносно своєї доньки, яке б підпадало під вищенаведені критерії, зазначені у ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», ч. 1 ст. 173-2 КУпАП. В матеріалах справи відсутні будь-які фактичні дані, які б свідчили про завдання (нею – авт.) шкоди психічному здоров`ю своїй доньці в ході конфлікту між ними», – зазначає апеляційний суд.

З текстом постанови апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР 

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду