flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штраф та 10 тис грн моральної шкоди: Полонський суд ухвалив вирок чоловіку, що умисно травмував підлітка

06 жовтня 2020, 10:23

Полонський районний суд визнав винним 51-річного жителя Полонського району у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 125 Кримінального кодексу України – умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я, та призначив йому покарання – 1020 гривень штрафу (60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). А також стягнув з нього на користь матері потерпілого 150 грн майнової шкоди та 10 тис грн – моральної.

За вироком суду, 23 травня цього року чоловік прийшов до колишньої цивільної дружини за речами. Між екс-подружжям розгорілася сварка. На захист матері став син, котрий зробив гостю зауваження. У відповідь той заламав йому руку за спину і потягнув догори.

Медики діагностували у хлопця надрив м’язу та запалення м’язів і зв'язок, які за характером відносяться до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості, що спричиняють короткочасний розлад здоров’я. За словами підлітка, він близько трьох тижнів змушений був носити гіпс, терпіти біль і незручності.

У судовому засіданні обвинувачений вину в заподіянні тілесних ушкоджень неповнолітньому визнав, частково погодився і з заявленим цивільним позовом: був готовий заплатити 150 гривень майнової і 500 гривень моральної шкоди.

«Цивільним позивачем в підтвердження своїх позовних вимог надано квитанцію від 25 травня 2020 р. про проходження УЗД плеча на суму 150 грн, а тому ця сума підлягає до задоволення в повному обсязі», – зазначає суд у вироку.

Разом із цим суд визначив і розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

«Враховуючи характер і глибину душевних, емоційних, моральних страждань, фізичний біль, яких зазнав потерпілий внаслідок спричинення йому тілесних ушкоджень, їх тривалість, характер немайнових втрат, зміни в особистому житті та суттєві незручності в повсякденному житті, розмір такої шкоди, з врахуванням ступеня моральних страждань, порушення нормального способу життя потерпілого, суд визначає в розмірі 10000 грн», – ідеться у вироку, який ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду