flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жити у страху: суд на пів року відправив під арешт сина, що систематично кривдив матір

09 жовтня 2020, 14:35

6 місяців арешту призначив Ізяславський районний суд обвинуваченому в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи (стаття 126-1 Кримінального кодексу України), визнавши його винним в інкримінованому злочині.

За вироком, 36-річний житель Ізяслава систематично вчиняв психологічне насильство щодо матері, з якою разом мешкає. За словами жінки, близько двох років вона жила в постійному страху за своє життя, бо рідний син нецензурно обзивав її і погрожував розправою, тримаючи у психологічній напрузі. З травня цього року пенсіонерка зважилася звернутися за захистом до поліції.

Правоохоронці фіксували кожен факт домашнього насильства. Ізяславський районний суд чотири рази визнавав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення – психологічне домашнє насильство – і накладав стягнення у виді громадських робіт та штрафу. Утім, на кривдника це не впливало.

Відповідно до психологічного дослідження потерпілої,  вона систематично переживала психологічне насильство, яке вчиняв її син, через залякування, погрози, словесні образи, цинізм, приниження та агресію, що призвело її до стану емоційного виснаження, відчуття розчарування, тривожності та постійного відчуття страху. Психолог рекомендував пройти жінці реабілітаційну програму для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Обвинувачений свою вину визнав повністю, але давати покази відмовився.

 «…зважаючи на те, що після направлення обвинувального акту до суду (обвинувачений) своєї поведінки не змінив, продовжує вчиняти дії, кваліфіковані як адміністративні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за що на нього судом було накладено адміністративне стягнення, та обставини справи, суд знаходить, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе лише в ізоляції від суспільства, а тому обвинуваченому доцільно обрати покарання у виді арешту, що буде необхідним й достатнім для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень», – зазначено у вироку суду.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду