flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шепетівський суд ухвалив вирок у справі про незаконне придбання і зберігання гранати «РГД-5» і пістолетних патронів

04 грудня 2020, 14:53

Шепетівський міськрайонний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором місцевої прокуратури та підозрюваним, визнав останнього винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України (придбання та зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) та призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки, проте звільнив від його відбування з випробовуванням з іспитовим строком на 2 роки. 
Як встановив суд, 32-річний житель с. Пліщин Шепетівського району неподалік свого села знайшов корпус гранати «РГД-5», уніфікований запал ручних гранат типу «УЗРГМ-2», які у своєму конструктивному поєднанні утворюють бойову ручну наступальну осколкову гранату «РГД-5» та 16 пістолетних патронів до нарізної стрілецької вогнепальної зброї, придатних до стрільби. Небезпечну знахідку чоловік приніс додому, де незаконно зберігав. Боєприпаси поліцейські знайшли у пральній машині під час санкціонованого обшуку його помешкання. 
Під час досудового розслідування прокурор Шепетівської місцевої прокуратури та підозрюваний (за участю захисника) уклали угоду про визнання винуватості. За її умовами, чоловік повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення та зобов’язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.
Сторони також узгодили міру покарання за ч.1 ст. 263 КК України – у виді позбавлення волі строком на 4 роки і звільнення з випробовуванням на підставі ст. 75 КК України, з покладенням обов’язків періодично з’являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.
У суді обвинувачений повністю визнав себе винуватим в інкримінованому кримінальному правопорушенні, підтримав угоду про визнання винуватості, просив її затвердити, пояснив, що укладення угоди є добровільним, він розуміє права, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення.
 «(Обвинувачений) позитивно характеризується за місцем проживання, на обліках у лікарів нарколога, психіатра, органах пробації не перебуває, має на утриманні троє малолітніх дітей, яких являється кровним батьком, судимий за вчинення нетяжкого на даний час злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України (в редакції Закону №586-VI від 24.09.2008р) до штрафу 8500грн., який сплачено, вчинив тяжкий злочин, запропоноване в угоді покарання визначено в межах санкції інкримінованого кримінального правопорушення і відповідає вимогам ст. 65 КК України, особі обвинуваченого», – зазначено у вироку суду.
Відтак суд дійшов висновку, що укладення сторонами угоди є добровільним, умови угоди не суперечать вимогам КПК України та закону, відповідають інтересам суспільства та не порушують прав, свобод чи інтересів сторін або інших осіб, відсутні підстави очевидної неможливості виконання обвинуваченим взятих на себе зобов’язань, в зв’язку з чим відсутні підстави для невизнання винуватості.
Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційної інстанції.
Пресслужба Хмельницького апеляційного суду