flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок жителю Нетішина, якого затримали очевидці за підозрою у здійсненні «закладок» наркотиків

03 лютого 2021, 10:26

2 березня 2020 року в лісовому масиві м. Нетішин двоє місцевих жителів затримали чоловіка, якого запідозрили в закладенні наркотиків. Під час затримання той почав викидати із кишень куртки поліетиленові пакети, обмотані ізоляційною стрічкою, в яких були речовини зеленого та рожевого кольору – канабіс (3,3306 г) і амфетамін (0,632587 г), відповідно.

Того ж дня під час санкціонованого обшуку квартири затриманого правоохоронці виявили та вилучили ще 4,500239 г амфетаміну, який він незаконно придбав у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб і час та зберігав у великих розмірах за місцем свого проживання з метою збуту шляхом «закладок» на території Нетішина. А також – предмет, схожий на пістолет, який відповідно до висновку експерта, є короткоствольною гладкоствольною вогнепальною зброєю – самозарядним пістолетом, виготовленим шляхом переробки саморобним способом, яки придатний для стрільби, та 5 патронів. Зброю та боєприпаси чоловік придбав і зберігав незаконно.

Нетішинський міський суд кваліфікував дії обвинуваченого за частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України – незаконне придбання, зберігання з метою збуту наркотичного засобу і психотропної речовини у великих розмірах та за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України – незаконне придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

У судовому засіданні обвинувачений визнав свою вину в незаконному придбанні і зберіганні зброї, пояснив, що купив пістолет через Інтернет для самозахисту. А от вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України, визнав частково: не заперечуючи незаконного придбання та зберігання психотропних речовин, які знайшли в нього під час обшуку, він відкинув обвинувачення у збуті наркотиків.  

За його версією, він знав, що за ним стежать, тому вирішив «подурити»: ходив лісом і вдавав, що робить «закладки». Потім пішов до батька, вони сиділи розмовляли на вулиці у бесідці біля будинку, у той час до них підбігли троє хлопців і затримали його з невідомих причин. На його прохання батько викликав поліцію. Пакетики, які він нібито викидав з кишень, каже, йому підкинули. Щодо наркотиків, які знайшли в нього під час обшуку житла, пояснив, що то – ліки і він не знав, що вони містять амфетамін. Пояснити позначки «Амф» під світлинами з лісом і деревами, які знайшли в нього на телефоні, чоловік не зміг.

Захисник обвинуваченого наполягав на недоведеності вини його підзахисного в інкримінованих злочинах, зокрема, в тому, що він мав мету збуту наркотичних засобів.

Суд критично оцінив твердження сторони захисту.

«Зокрема доказами того, що обвинувачений мав мету збуту наркотичних засобів та психотропних речовин є те, що (він) за допомогою свого мобільного телефону у своєму помешканні зробив фото із зображенням згортків 02 березня 2020 року, спосіб інформації на фото з вказівою конкретного місця за допомогою координат, те, що ізолєнта знайдена у квартирі обвинуваченого при обшуку з певним маркуванням та ізолєнта на знайдених під час затримання обвинуваченого згортках, які були з наркотичною та психотропною речовиною  співпадає, що не може бути збігом, те, що психотропна речовина знайдена в квартирі обвинуваченого та під час затримання останнього одна і та ж сама, кількість наркотичних засобів та психотропних речовин, спосіб зберігання і фасування», – зазначає суд.

Проаналізувавши всі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, «що в судовому засіданні встановлені достатні докази для доведення винуватості особи, що дає суду можливість переконатися «поза розумним сумнівом» у доведеності вини  (обвинуваченого)  у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 263 КК України».

Нетішинський міський суд визнав винним 42-річного місцевого жителя у інкримінованих злочинах та призначив остаточне покарання у виді 6 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду