flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зґвалтування, що мало не вбило 60-річну жінку: Полонський суд виніс вирок у справі

16 лютого 2021, 14:19

Одинадцять років позбавлення волі – таке покарання призначив Полонський районний суд обвинуваченому у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 152 Кримінального кодексу України (зґвалтування, що спричинило тяжкі наслідки), визнавши його винним у інкримінованому злочині.

Як встановив суд, 8 листопада 2020 року близько 16.00 в с. Буртин Полонського району п’яний 32-річний місцевий житель прийшов на подвір’я будинку 60-річної жінки, взяв її на руки та поніс у сарай. Там кинув на землю і, аби не пручалася, кілька разів вдарив в обличчя. Коли жертва втратила свідомість, нападник її зґвалтував, завдавши в результаті тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя, які без надання медичної допомоги, за звичайним перебігом, закінчуються чи можуть закінчитися смертю.

Під час судового розгляду кримінального провадження потерпіла підтвердила, що того дня сиділа в дворі, як до неї підійшов п’яний обвинувачений і заніс у сарай, де побив до втрати свідомості й зґвалтував. Її ж кривдник свою вину визнав частково, мовляв, жінка сама погодилася на статеву близькість, а опісля сказала, що про усе розповість людям – це його розізлило й він тричі вдарив її по обличчю.

Такі показання обвинуваченого суд розцінив критично.

«Дана версія (обвинуваченого) спростовується вищенаведеними показаннями (потерпілої), а також сукупністю зазначених доказів, які об'єктивно свідчать про те, що потерпіла не давала згоди вступити з обвинуваченим у статеві відносини, чинила при цьому опір, а (він) для подолання такого опору завдав (їй) удари в обличчя, від чого вона втратила свідомість, після чого зґвалтував потерпілу.

З аналогічних міркувань суд відхиляє пропозицію захисника щодо перекваліфікації дій його підзахисного на ст.128 КК України – необережне заподіяння потерпілій тяжкого тілесного ушкодження», – зазначено у вироку суду.

Призначаючи покарання, суд, серед іншого, врахував ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, мотиви, причини та його наслідки, негативні характеристики обвинуваченого, вчинення ним злочину у стані алкогольного сп’яніння, лише часткове визнання вини.     

«Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про необхідність призначення (обвинуваченому) покарання необхідного й достатнього для його виправлення та попередження нових злочинів лише у виді реального позбавлення волі», – резюмує суд.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду