flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вісім років за вбивство матері: Полонський районний суд ухвалив вирок

26 лютого 2021, 15:12

Полонський районний суд визнав винуватим 39-річного жителя смт Понінка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство, та призначив йому покарання – 8 років позбавлення волі.

Сімейна трагедія сталася торік, 24 серпня, у смт Понінка: чоловік, не знайшовши у шафі грошей, які відкладав на проживання у столиці, звернувся до матері, чи та, бува, не бачила. Обоє були в нетверезому стані, тож розмова швидко переросла у конфлікт. Жінка почала нецензурно лаятися і ображати сина, той у відповідь взяв зі столу кухонний ніж і вдарив ним матір у груди. Від тяжкого поранення серця вона померла на місці.  

Під час судового розгляду справи обвинувачений підтвердив обставини вбивства. Додав, що матір постійно зловживала алкоголем, тому сімейні сварки між ними були нерідкість. Того дня схопився за ніж, бо слова і поведінка матері його обурили. При  цьому наміру вбивати, запевняє, не мав: після скоєного одразу побіг до тітки, що мешкає неподалік, щоб та викликала швидку.   

Сестра загиблої у суді підтвердила, що та понад 20 років ніде не працювала, жила за рахунок сина, якого постійно принижувала і ображала, вела аморальний спосіб життя, пиячила (для цього виносила з дому майно).

Проаналізувавши дослідженні в судовому засіданні докази, виходячи із сукупності всіх обставин провадження, з урахуванням мети, способу вчинення і знаряддя злочину, характер поранень, на думку суду, дають підстави для висновку про доведеність вини обвинуваченого саме у вбивстві – умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині.

«Обставини провадження, характер дій обвинуваченого свідчать проте, що (обвинувачений) завдаючи  (потерпілій) удару ножем у життєво важливий орган - груди з ушкодженням серця, усвідомлював суспільно – небезпечний характер свого діяння, передбачав його наслідки та свідомо допускав заподіяння смерті матері», – зазначає суддя.  

Призначаючи покарання, суд врахував, що чоловік вчинив особливо тяжкий злочин, будучи в стані алкогольного сп’яніння, щодо матері, а також те, що він має позитивні характеристики, учасник АТО. Обставинами, що пом’якшують покарання суд визнав активне сприяння розкриттю злочину, визнання свої вини і щире каяття.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду