flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три роки обмеження волі: Нетішинський суд ухвалив вирок обвинуваченому у вбивстві через необережність

07 квітня 2021, 15:47

Нетішинський міський суд визнав винним 49-річного місцевого жителя у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 119 Кримінального кодексу України, – вбивство через необережність, та призначив йому покарання у виді 3 років обмеження волі. Крім того, стягнув з нього матеріальну шкоду в сумі 7 625 гривень та моральну шкоду в сумі 300 000 гривень.
За вироком суду, торік увечері 27 травня в м. Нетішин обвинувачений грався біля дому зі своєю малою донькою і її подругами, коли перехожий почав до нього нецензурно лаятися. Між чоловіками розгорілася сварка: незнайомець штовхнув обвинуваченого в плече, від чого, перечепившись через металеву огорожу, той впав на клумбу. Піднявшись, ударив перехожого у відповідь ліктем в обличчя – він упав теж. Але його падіння виявилося фатальним. Від отриманої черепно-мозкової травми через кілька днів чоловік помер у лікарні.
У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вбивстві через необережність визнав повністю. Розповів, що того вечора біля будинку грався зі своєю дитиною та її подружками – доганяв їх, тримаючи у руках тоненьку паличку. У цей час до нього підійшов незнайомий чоловік, який, на його думку, був нетверезий, та спочатку звернувся до нього в нецензурній формі, а потім штовхнув, від чого він впав через огорожу на квіткову клумбу. Така поведінка потерпілого його дуже розізлила і він вдарив того у відповідь ліктем в обличчя. Додав, що в той момент не думав про наслідки, хоча сподівався, що чоловік просто піде чи хоча б захищатиметься, але він упав на землю і більше не вставав, попри його намагання підняти. Швидку викликав перехожий. Запевнив, що не бажав таких наслідків і попросив вибачення в дружини загиблого.
Вона ж просила його покарати максимально суворо, вказавши, що не пробачила. Зауважила, що до цього він жодного разу не вибачився за вчинене, не допомагав їй матеріально під час лікування чоловіка та після його смерті. Жінка переконана, що обвинувачений спочатку вдарив її чоловіка палкою, а вже потім був удар, від якого той впав на асфальт.
Однак, за висновками експерта, тілесні ушкодження у потерпілого «могли утворитись одномоментно при падінні тіла та однократном ударі правою половиною голови до виступаючого предмету з нерівностями (…) Будь-яких судово-медичних даних, на основі яких можна висловлюватись про те, що надання тілу додаткового прискорення відбулось внаслідок удару стороннім предметом іншою особою по його голові (дерев’яною битою, палицею, чи іншими схожими за своїми властивостями предметами), не виявлено».
Проаналізувавши всі докази в їх сукупності, суд прийшов до переконання, що вина обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 119 КК України, доведена.
Призначаючи покарання, суд врахував, що обвинувачений вчинив тяжкий злочин, раніше не судимий, має постійне місце проживання, не працює, на утриманні двоє малолітніх дітей. Обставиною, яку пом`якшує покарання, суд визнав активне сприяння розкриттю злочину.
«Отже, враховуючи тяжкість вчиненого злочину, дані досудової доповіді, особу обвинуваченого, те що вчинений ним злочин є необережним, а також повне визнання ним вини у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України, наявність обставини, що пом`якшує покарання та відсутність обставин, які таку обтяжують, суд дійшов висновку, що виправлення обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства, проте в умовах здійснення за ним нагляду з обов'язковим залученням засудженого до праці, а тому слід призначити покарання у виді обмеження волі», – констатує суд.
Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.
Пресслужба Хмельницького апеляційного суду