flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новоушицький суд оголосив померлим чоловіка, який зник 23 роки тому

08 квітня 2021, 11:43

Новоушицький районний суд частково задовольнив заяву доньки про оголошення її батька померлим: оголосив 78-річного жителя села Новоушицької ОТГ Кам`янець-Подільського району Хмельницької області померлим, а днем його смерті постановив уважати день набрання рішенням суду законної сили.
Обґрунтовуючи свою заяву, жінка зазначила, що місце знаходження її батька не відоме з 1998 року. У 2019 році Новоушицький районний суд оголосив його безвісно відсутнім і до цього часу чоловік не з`явився. Тому вона звернулася до суду із заявою про оголошення його померлим. Це потрібно їй для подальшого вирішення питання оформлення спадкових прав.
Як встановив суд, батько заявниці був зареєстрований в селі Новоушицького району (нині – це Кам`янець-Подільського район) до 1998 року, далі його місце проживання невідоме. Протягом 2020-2021 років чоловік там не з`являвся, відомості про його перебування відсутні. Як і немає інформації щодо надходження заяв чи повідомлень, судимостей, смерті та перебування його у розшуку.
Суд зауважує, що для прийняття рішення про оголошення фізичної особи померлої необхідні такі підстави:
1) відсутність особи в місці її постійного проживання;
2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, – протягом шести місяців.
Особливістю цієї категорії справ є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.
«Стаття 47 ЦК України передбачає, що правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Таким чином, з урахуванням того, що відомості про місце перебування Г. більше трьох років відсутні, його необхідно оголосити померлим, оскільки це дозволяє заявнику вирішити питання реалізації спадкових прав», – зазначено в рішенні суду.
Суддя звертає увагу: з урахуванням того, що немає підстав припускати, що батько заявниці загинув від нещасного випадку або у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, тому днем смерті необхідно визначити день набрання рішенням суду законної сили, а не з часу фактичної відсутності особи, як просить заявниця.
Суд також роз`яснює заявниці, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо буде одержано відомості про місце її перебування, суд за заявою цієї особи (або іншої заінтересованої особи) скасовує рішення про оголошення її померлою.
Рішення суду ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.
Пресслужба Хмельницького апеляційного суду