flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок у справі загибелі велосипедиста в ДТП неподалік Полонного

12 квітня 2021, 12:04

Полонський районний суд визнав винним 59-річного жителя м. Полонне у порушенні правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого (частина 2 статті 286 Кримінального кодексу України), й призначив йому покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. При цьому звільнив від відбування покарання з випробування на трирічний іспитовий строк.

Також суд затвердив мирову угоду, укладену між відповідачем (обвинуваченим в цій справі) та позивачем (потерпілою), відповідно до якої розмір відшкодування заподіяної моральної шкоди, що не покривається страховою виплатою, та яку відповідач визнає і зобов'язується добровільно відшкодувати, становить 138 400 грн.

Частину суми – 58 400 грн – відповідач відшкодував до підписання мирової угоди. Решту – 80 000 грн – суд розстрочив на 24 календарних місяців з дати підписання цієї угоди. Тож щомісячно він має платити позивачці по 3333,33 грн. У випадку прострочення сплати щомісячних платежів – зобов'язується сплатити неустойку (пеню) у розмірі одного відсотка від суми заборгованості за кожен день прострочення від дня прострочення сплати до дня їх повного погашення.

Як встановив суд, увечері 26 березня 2020 року неподалік Полонного водія технічно-несправного автомобіля «OPEL MOVANO» засліпили фари зустрічного авта, однак, порушивши вимоги Правил дорожнього руху, він не зупинився, а продовжив рух, частково виїхавши на узбіччя, де збив велосипедиста й залишив місце аварії. Унаслідок тяжкої закритої черепно-мозкової травми чоловік, що керував велосипедом, помер у лікарні.

«Порушення водієм п. 2.3. (а), 19.3., 31.4.1. (а) та 31.4.2. (а) Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001, знаходяться в прямому причинному зв’язку із виникненням дорожньо-транспортної пригоди та її наслідками – спричинення смерті (потерпілому)», – ідеться у вироку суду.

Під час судового розгляду справи свою вину у вчиненні ДТП водій визнав повністю та пояснив, що того вечора коли він їхав у місто Полонне, його засліпило фарами зустрічного авто. Потерпілого на дорозі він побачив аж тоді, коли той впав йому на лобове скло. Злякавшись, поїхав додому, де через хвилювання випив алкоголь. Цивільний позов потерпілої визнав та просив затвердити укладену між ним та потерпілою мирову угоду.

При обранні виду та міри покарання обвинуваченому суд, серед іншого, врахував його щире каяття і добровільне відшкодування шкоди, позитивну характеристику, позицію потерпілої, яка просила не позбавляти його волі й затвердити укладену між ними мирову угоду.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду