flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батькові підлітка, що розпалив вогонь у недіючій їдальні, суд оголосив усне зауваження

05 травня 2021, 15:56

Полонський районний суд звільнив батька підлітка від адміністративної відповідальності, передбаченої частиною 3 статті 184 КУпАП, оголосивши йому усне зауваження, а провадження в справі закрив.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, увечері 20 квітня 2021 року в смт. Понінка неповнолітній місцевий мешканець вчинив хуліганські дії, розпаливши багаття в приміщенні колишньої їдальні, що наразі не працює. Та оскільки хлопець ще не досяг шістнадцятирічного віку, до відповідальності правоохоронці притягнули його батька (ч. 3 ст. 184 КУпАП).

Через карантинні обмеження чоловік подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності. Вину визнав та повідомив, що провів із сином профілактичну бесіду й просив суд обмежитися усним зауваженням.

Суд врахував щире розкаяння, відсутність обставин, що обтяжують відповідальність за адмінправопорушення, ступінь вини чоловіка, котрий провів із сином роз’яснювальну бесіду, позитивно характеризується за місцем проживання і дійшов висновку про можливість звільнення його від адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 184 КУпАП за малозначністю і оголосити йому усне зауваження.

«…оскільки діяння, вчинене ним, містило у собі усі юридичні і суб`єктивні ознаки, що характеризують правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 184 КУпАП, але внаслідок всіх конкретних обставин воно не відповідало тій суспільній небезпечності, яка є типовою для цього виду правопорушення, зокрема, його дії суб`єктивно не були направлені на заподіяння шкоди суспільним інтересам, юридичним та фізичним особам, і така шкода фактично не була заподіяна, і таким чином від його дій не настало негативних наслідків», – зауважує суд.

Постанова ще не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду