flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чотири роки позбавлення волі: ХАС пом’якшив покарання ексдільничному з Вінниччини, обвинуваченому у перевищенні службових повноважень

02 червня 2021, 13:03

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційні скарги трьох захисників обвинуваченого за частиною 2 статті 365 Кримінального кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу). Змінив вирок Тульчинського районного суду Вінницької області від 9 лютого 2016 року – з мотивувальної частини вироку виключив посилання суду першої інстанції на ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України: «перевищення влади, якщо воно супроводжувалося погрозою застосування насильства або болісним і таким, що ображає особисту гідність потерпілого, за відсутності ознак катування».
Апеляційний суд також пом’якшив призначене місцевим судом покарання до 4 років позбавлення волі. У решті вирок суду залишив без змін.
За вироком, у 2014 році обвинувачений, котрий на той час обіймав посаду дільничного інспектора міліції Тульчинського районного відділу УМВС України у Вінницькій області, був закріплений за виборчою дільницею у смт. Шпиків, Тульчинського району для охорони громадського порядку та безпеки громадян в період підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України. Близько опівночі 25 жовтня 2014 року, будучи при виконанні службових обов’язків, самовільно залишив приміщення виборчої дільниці й неподалік місцевого кафе на ґрунті особистих неприязних відносин побив підлітка: двічі вдарив його гумовим кийком по голові та один раз – ногою в область тулуба. Юнак опору не чинив. Правоохоронець залишив місце злочину на авто.
При цьому дільничний був у форменому одязі працівника міліції, мав при собі табельну зброю – пістолет.
У неповнолітнього потерпілого медики діагностували тілесні ушкодження у вигляді закритого уламкового перелому верхнє-щелепової кістки зі зміщенням, закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, травматичного періневріту підочного нерва справа, гематоми щоки, які згідно з висновками експертів, належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, що спричинили тривалий (понад 21 день) розлад здоров'я.
Тульчинський районний суд Вінницької області вироком від 9 лютого 2016 року визнав колишнього правоохоронця винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на п'ять років і шість місяців. Також на користь законного представника потерпілого стягнув 5961,26 грн. за спричинену матеріальну шкоду та 50000 гривень за завдання моральної шкоди і витрати за надання юридичних послуг в сумі 8000 гривень.
23 березня 2016 року Апеляційний суд Вінницької області відкрив апеляційне провадження за трьома апеляційними скаргами захисників в інтересах обвинуваченого на вирок Тульчинського районного суду.
Ухвалою Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 29 листопада 2019 року задоволено подання Вінницького апеляційного суду: кримінальне провадження направлено до Хмельницького апеляційного суду.
Повний текст ухвали Хмельницького апеляційного суду в справі № 148/744/15-к буде проголошено 7 червня 2021 року о 16.00.
Пресслужба Хмельницького апеляційного суду