flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувачена у вбивстві хмельницької підприємиці 15 років проведе за ґратами: ХАС відхилив обидві апеляційні скарги на вирок

08 липня 2021, 12:36

Хмельницький апеляційний суд залишив без задоволення апеляційні скарги обвинуваченої в умисному вбивстві (частина 1 статті 115 Кримінального кодексу України) та її захисника на вирок Хмельницького міськрайонного суду у справі № 686/3290/18.

За вироком, 20-річна жінка відстежила маршрут руху 50-річної підприємиці із речового ринку на Львівському шосе у Хмельницькому до її будинку на вул. Інститутській. 17 вересня 2017 року молода жінка у під’їзді багатоповерхівки напала на потерпілу з ножем. Одне з поранень – передньої поверхні грудної клітки з ушкодженням правої легені та грудної частини аорти – виявилося смертельним. Від гострої крововтрати підприємиця померла.

У суді першої інстанції обвинувачена розповіла, що конфліктна ситуація виникла через гроші. Мовляв, вона двічі купувала у потерпілої іноземну валюту купюрами по 100 доларів. Та коли звернулася до неї, аби обміняти ті ж купюри на гривні, підприємиця відмовилася, заявивши, що долари несправжні. Каже, пішла за жінкою додому, аби поговорити. Проте та почала агресивно розмовляти, била палкою і погрожувала ножем, який їй вдалося вихопити й, можливо, завдати удар, захищаючись.

Однак, місцевий суд критично оцінив ці показання, окрім одного – між жінками дійсно виникли особисті неприязні відносини на ґрунті, пов`язаному з обміном валюти. Відтак суд перекваліфікував дії обвинуваченої з п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України – вбивство з хуліганських мотивів та визнав винною в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України), призначивши покарання у виді 15 років позбавлення волі.

Початок строку відбування покарання суд визначив рахувати з моменту вступу вироку в законну силу (7 липня 2021 року) та зарахував в строк відбуття покарання час її попереднього ув`язнення з 17.11.2017 до дня вступу вироку в законну силу включно, із розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Вирок оскаржували обвинувачена у вбивстві та її захисник.

Повний текст ухвали з мотивами апеляційного суду ХАС оголосить 13 липня 2021 року о 16.00.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду