flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

10 років без права керувати авто і 40800 грн штрафу: ХАС погодився з постановою місцевого суду щодо водія, котрий відмовився від огляду на стан наркотичного сп’яніння

13 вересня 2021, 15:28

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін постанову Хмельницького міськрайонного суду, якою хмельничанина визнано винним за ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення – відмова водія від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп`яніння у встановленому законодавством порядку, котрий двічі протягом року піддавався адміністративному стягненню за ст. 130 КУпАП. Місцевий суд оштрафував його на 40800 грн та на 10 років позбавив права керування транспортними засобами.

За постановою суду, близько п’ятої ранку 24 листопада 2020 року в м. Хмельницькому на вул. Західно-Окружна поліцейські зупинили автомобіль, водія якого запідозрили у перебуванні в стані наркотичного сп’яніння (звуженні зіниці очей, що не реагують на світло, неприродна блідість обличчя, виражене тремтіння пальців рук). Але від проходження медичного огляду у встановленому законодавством порядку він відмовився у присутності двох свідків.

Постанову місцевого суду про притягнення його до адмінвідповідальності оскаржував водій. Просив її скасувати, а справу щодо нього закрити за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення. На його думку, працівники поліції зупинили його без причини, підстав для проведення огляду на стан наркотичного сп’яніння не було, документу про направлення його на огляд, в якому б зазначались ознаки сп`яніння, у справі не має та й огляду на предмет виявлення у нього таких ознак поліцейські на місці зупинки не проводили.

Апеляційний суд зауважує, що відповідно до Інструкції № 1452/735, якщо є підстави уважати, що водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного сп`яніння, поліцейський направляє його до найближчого закладу охорони здоров`я, а не проводить огляд на місці зупинки.

«Так, як вбачається з наявного в матеріалах справи відеозапису, працівники поліції повідомили ОСОБА_1, що у них є підозра, що останній перебуває у стані сп`яніння. У зв`язку з цим, працівники поліції запропонували останньому пройти тест на стан наркотичного сп`яніння. Ознаки наркотичного сп`яніння, а саме: звужені зіниці, неприродна блідість обличчя, виражене тремтіння пальців рук, перераховані працівниками поліції в протоколі про адміністративне правопорушення», – ідеться в постанові апеляційного суду.

Направлення на проходження такого огляду складається, якщо водій погодився його пройти, додає ХАС. Апелянт же відмовився від медичного огляду, що засвідчили двоє свідків.

При цьому водія вже двічі за рік (постанови Хмельницького міськрайонного суду від 29.05.2020 та 13.10.2020) суд притягував до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частинами 1, 2 ст. 130 КУпАП.

З повним текстом постанови Хмельницького апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР 

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду