flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав недійсним договір купівлі-продажу авта, придбаного у шлюбі: ексдружина не давала згоди на продаж

22 вересня 2021, 12:49

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення Старокостянтинівського районного суду у справі за позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу автомобіля, заборони його експлуатації та вилучення, відхиливши апеляційну скаргу відповідача.

До Старокостянтинівського районного суду звернулася жінка з позовом до свого колишнього чоловіка і його батька. Пояснила: після розлучення вона дізналася, що в жовтні 2017 року її тоді ще чоловік на підставі договору купівлі-продажу транспортного засобу відчужив автомобіль RENAULT LAGUNA, придбаний за час перебування з нею у шлюбі, своєму батькові. Однак вона не давала письмової згоди на його продаж, тому просила цей договір визнати недійсним, заборонити експлуатувати автомобіль та вилучити його на штрафний майданчик поліції.

Старокостянтинівський районний суд позов задовольнив: визнав недійсним договір купівлі-продажу транспортного засобу RENAULT LAGUNA з моменту укладення.

Апелянт – ексчоловік позивачки – просив рішення суду скасувати та ухвалити нове, відмовивши в задоволенні позову. Мовляв, це він позичав гроші (які є його приватною власністю) для придбання автомобіля, тому мав право без повідомлення та згоди позивачки його продати. Каже, позикодавця допитували в іншій справі, якраз з приводу обставин надання тієї позики, але місцевий суд не звернув на це увагу.

Апеляційний суд заважує, що розірвання шлюбу не тягне за собою зміну правового статусу майна подружжя. Таке майно залишається їх спільною сумісною власністю. Тобто лише після вирішення питання про поділ майна, яке є спільною сумісною власністю, виділення конкретних часток кожному зі співвласників, таке майно набуває статусу спільної часткової власності чи особистої приватної власності.

«Установивши, що автомобіль марки RENAULT LAGUNA, придбаний у період перебування у зареєстрованому шлюбі, відповідачами не спростовано презумпцію спільності майна, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про визнання недійсним договору купівлі-продажу вказаного автомобіля, укладеного між (відповідачами – авт.), оскільки відсутність згоди одного із співвласників на розпорядження майном, відчуженим за правочином, який виходить за межі дрібного побутового, є підставою для визнання цього правочину недійсним», – зазначає апеляційний суд.

Колегія суддів також погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що зі змісту розписки про позику, копію якої надав відповідач, не вбачається, що ці гроші він взяв у борг саме для придбання автомобіля. І зауважує: позикодавця безпосередньо в судовому засіданні не допитували, а його показання у іншій справі суд до уваги не бере, позаяк вони не можуть бути доказом в цій справі.  

З повним текстом постанови Хмельницького апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР 

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду