flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три роки без водійських прав й 34 тис. грн штрафу за вживання алкоголю після ДТП: апеляційний суд погодився з висновками суду І інстанції

30 вересня 2021, 15:22

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін постанову Шепетівського міськрайонного суду щодо водія, визнаного винним у вживанні алкоголю після ДТП з його участю до проведення медичного огляду з метою встановлення стану сп`яніння (частина 4 статті 130 КУпАП). Суд оштрафував його на 34000 грн та позбавив права керування транспортними засобами на 3 роки.

Автопригода сталася увечері 8 червня 2021 року на автодорозі сполученням с. Хролин – с. В. Медведівка Шепетівського району. Водій автомобіля «ВАЗ 2109» після аварії випив алкоголь, порушивши вимоги п. 2.10є) Правил дорожнього руху.

У апеляційній скарзі він просив постанову Шепетівського міськрайонного суду скасувати та закрити провадження у справі за відсутністю в його діях складу інкримінованого адмінправопорушення.

Своє прохання мотивував тим, що суд першої інстанції закрив провадження у справі про притягнення його до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортного засобу (ст. 124 КУпАП), у зв`язку з відсутністю в його діях складу цього правопорушення, а тому вважає, що й складу адмінправопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 130 КУпАП – вживання алкоголю після ДТП до медогляду – також немає.

Апеляційний суд уважає, що доводи апелянта не заслуговують на увагу, позаяк їх спростовують докази: протокол поліції про адміністративне правопорушення, акт огляду на стан алкогольного сп`яніння за допомогою приладу «Drager 6810» з результатом – 2, 26 ‰, показання двох свідків, відеозаписом з нагрудної камери поліцейських, пояснення самого водія, котрий сказав, що не впорався з керуванням авто й з’їхав у кювет, після чого випив горілки, яка була в автомобілі.

«Що стосується наявності постанови суду першої інстанції про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення за ст. 124 КУпАП щодо (апелянта – авт.), то на думку апеляційного суду, вказана постанова не спростовує факту вчинення дорожньо-транспортної пригоди та вживання ним після того алкогольних напоїв (горілки) до проведення медичного огляду на стан сп`яніння», – ідеться в постанові апеляційного суду.

З повним текстом постанови можна ознайомитися у ЄДРСР 

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду