flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кава з коноплями: Старосинявський райсуд розглянув справу обвинуваченої у незаконному придбанні, виготовленні й зберіганні канабісу

12 жовтня 2021, 08:41

Старосинявський районний суд звільнив 38-річну жительку Старосинявської ОТГ від кримінальної відповідальності за незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту (частина 1 статті 309 КК України) у зв’язку з дійовим каяттям, а кримінальне провадження щодо неї закрив.

Як встановив суд, цьогоріч у серпні під час санкціонованого обшуку будинку обвинуваченої працівники поліції знайшли канабіс масою 45,603 г, що становить величину між верхньою межею невеликих розмірів і нижньою межею великих розмірів.

За словами жінки, вона обірвала листя двох рослин коноплі, подрібнила й поклала сушити, аби потім перемолоти та додавати до кави. 

Під час судового розгляду справи вона подала клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності за цей проступок у зв’язку із дійовим каяттям, позаяк у вчиненому щиро розкаюється, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, не мала жодного наміру вживати канабіс шляхом паління. Сказала, що її вже притягнули до адміністративної відповідальності за вирощування двох рослин коноплі, з яких вона зірвала листя. Також просила врахувати, що має на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей.

Прокурор не заперечував щодо звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв’язку дійовим каяттям.

«Судом встановлено, що (обвинувачена – авт.) вперше притягується до кримінальної відповідальності, вчинила кримінальний проступок, який не є корупційним та не пов’язаним із порушенням безпеки руху у стані алкогольного сп’яніння, щиро розкаялася у вчиненому кримінальному правопорушенні, що виявилося у її негативному ставленні до вчиненого, повному визнанні своєї провини, активно сприяла розкриттю правопорушення, позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні четверо неповнолітніх дітей (…), збитки кримінальним проступком не заподіяно», – зауважує суд й приходить до висновку про обґрунтованість клопотання обвинуваченої.

Ухвала не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Нагадаємо, канабіс входить до Переліку  особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду