flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Сама перечепилася й вдарилася в стіну» – ХАС відхилив аргументи домашнього кривдника

22 листопада 2021, 13:52

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін постанову судді Хмельницького міськрайонного суду від 29 вересня 2021 року про притягнення хмельничанина до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства (частина 1 статті 173-2 КУпАП), відхиливши апеляційну скаргу його захисника.

За постановою, увечері 7 вересня 2021 року чоловік висловлювався нецензурною лайкою до своєї дружини та штовхнув її в стіну, унаслідок чого жінка вдарилася головою. Це завдало шкоди її фізичному та психічному здоров`ю.

Хмельницький міськрайонний суд визнав чоловіка винним у вчиненні домашнього насильства й оштрафував на 255 гривень.

Його захисник просив апеляційний суд скасувати постанову судді місцевого суду та закрити справу за відсутністю в діях підзахисного складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП.
За його словами, у протоколі поліції не зазначено обставин, які б свідчили, що під час сімейного конфлікту чоловік діяв з умислом спричинити дружині емоційну невпевненість, нездатність захистити себе, а відтак завдав шкоди її психічному чи фізичному здоров`ю. Також не вказана форма вини вчиненого (умисел або необережність) та які наслідки настали або могли настати для потерпілої. Запевняє, що прямого умислу завдати шкоди здоров`ю жінці його підзахисний не мав, а лише намагався уникнути конфлікту, який вона ж і спровокувала.

У судовому засіданні чоловік підтвердив, що саме дружина створила конфліктну ситуацію й під час сварки хотіла вдарити його гребінцем. Сказав, що не завдавав їй тілесних ушкоджень, а в стіну вона вдарилася сама, перечепившись за ящик з іграшками.

Потерпіла розповіла, що сварка виникла з приводу того, хто завезе дітей в садочок. Чоловік зайшов до ванної кімнати, де вона розчісувала волосся, почав ображати, викручувати руки, зрештою – штовхнув у стіну й вона вдарилася об неї головою. Усе це було на очах малих дітей, котрі плакали й просили відпустити матір.

На думку судді апеляційного суду, доводи чоловіка слід сприймати критично, позаяк їх спростовують матеріали справи.

«Твердження захисника про відсутність в діях [його підзахисного] складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП, є необґрунтованими. Висновки суду першої інстанції ґрунтуються на належних, допустимих та достовірних доказах», – констатує апеляційний суд.

З повним текстом постанови Хмельницького апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду