flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон дозволяє проводити огляд на стан сп’яніння без свідків за умови поліцейської відеофіксації – постанова ХАС

30 листопада 2021, 08:58

Хмельницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисника водія на постанову Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 7 жовтня 2021 року, залишивши її без зміни.

За постановою, увечері 23 вересня 2021 року в м. Кам`янці-Подільському водій Volkswagen Golf керував автомобілем в стані наркотичного сп`яніння. Це підтверджено висновком лікаря обласного закладу з надання психіатричної допомоги.

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд визнав водія винним у керуванні автомобілем в стані наркотичного сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП), наклав на нього стягнення у виді 17 000 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік.

Його захисник оскаржив постанову до апеляційного суду, просив її скасувати, а провадження закрити. На думку апелянта, працівники поліції повинні були запропонувати його підзахисному пройти огляд на стан тверезості на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів, проте цього не зробили, відтак огляд уважає недійсним, а протокол – недопустимим доказом вини. Також вказав, що поліцейські під час освідування й складання протоколу не залучали свідків.

Апеляційний суд звертає увагу на Інструкцію від 09.11.2015 № 1452/735, якою повинні керуватися патрульні поліцейські у випадку виявлення у водія ознак сп`яніння. У ній ідеться, що огляд на стан наркотичного сп`яніння правоохоронці проводять не на місці зупинки транспортного засобу, а у спеціальному медичному закладі.

ХАС також зауважує на зміни за Законом України від 16.02.2021№ 1231-IX, за якими частина 2 статті 266 КУпАП викладена у новій редакції: зокрема, зазначено, що під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків.

«Із відеозаписів вбачається, що саме [водій Volkswagen Golf], особа якого зафіксована на відеозаписі та співпадає з особою, яка була встановлена апеляційним судом, проходив огляд на стан наркотичного сп`яніння», – констатує суд.

ХАС уважає, що поліцейські дотрималися порядку проведення огляду на стан наркотичного сп’яніння, а місцевий суд дійшов правомірного висновку про доведеність вини водія у вчиненні правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 КУпАП.

З повним текстом постанови Хмельницького апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду