flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ХАС захистив інтереси малолітньої дитини: нова сім’я батька – не безумовна підстава для зменшення аліментів

01 грудня 2021, 13:36

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу відповідачки: скасував рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 3 червня 2021 року та ухвалив нове – відмовив у позові її чоловіка про зменшення розміру аліментів на утримання їхньої малолітньої дитини.

Звертаючись до суду, позивач пояснив: за рішеннями суду з липня 2020 року з нього стягують аліменти на користь колишньої дружини на утриманні їхньої доньки у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, 1/6 частини з усіх видів заробітку (доходу) він платить і на утримання самої відповідачки.

Чоловік каже, що у нього збільшилося коло утриманців і значно погіршився матеріальний стан: він створив нову сім’ю, у якій народився син, дружина перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, тому платити аліменти на утримання доньки від попереднього шлюбу у визначеному судом розмірі він не може. Відтак просив змінити їх розмір з 1/4 до 1/6 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до повноліття дитини.

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд частково задовольнив його позовні вимоги, зменшивши розмір аліментів до 1/5 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Колишня дружина оскаржила таке рішення до апеляційного суду з проханням відмовити ексчоловіку у позові.

Апеляційний суд зауважує, що розмір аліментів, визначений рішенням суду, не уважається незмінним (статті 181, 192 Сімейного кодексу України):
у зв`язку зі значним покращенням матеріального становища платника аліментів один із батьків дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів;
значне погіршення матеріального становища платника аліментів може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Утім, позивач, звертаючись до суду з проханням про зменшення розміру аліментів посилався на те, що у нього змінився сімейний стан, оскільки у новій сім’ї народився син, збільшилося коло утриманців, проте належних і достатніх доказів погіршення матеріального стану не надав – у довідці про доходи йдеться, що його зарплата не зменшувалася.

«Колегія суддів вважає, що визначений за рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 13 серпня 2020 року розмір аліментів на користь відповідачки на утримання дитини відповідає вимогам сімейного законодавства, а його зменшення у зв`язку з тим, що позивач має на утриманні сина від сумісного проживання з іншою жінкою, без доведення погіршення його майнового стану буде суперечити інтересам малолітньої доньки», – констатує ХАС.

З повним текстом постанови можна ознайомитися у ЄДРСР

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду