flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Частка від доходу чи тверда грошова сума: платник не може впливати на вибір способу стягнення аліментів

04 січня 2022, 15:07

ХАС залишив без задоволення апеляційну скаргу відповідача на рішення Хмельницького міськрайонного суду у справі про стягнення з нього аліментів на утримання дитини.

До суду з позовом звернулася жителька Хмельниччини, пояснивши, що з лютого 2016 року вона перебувала у фактичних шлюбних відносинах з відповідачем й має з ним спільного сина. З квітня 2021 року чоловік з ними не проживає та ухиляється від утримання дитини. Тому просила суд стягнути з батька сина аліменти на його утримання у розмірі 5000 гривень щомісячно, починаючи з дня подання заяви й до повноліття сина.

Хмельницький міськрайонний суд частково задовольнив позов, стягнувши на її користь аліменти на утримання сина у розмірі 2500 гривень щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Відповідач оскаржив рішення до апеляційного суду: просив його скасувати й відмовити у позові. За його словами, суд не врахував його офіційний дохід, зобов`язання щодо сплати аліментів на утримання сина від першого шлюбу і не дослідив фінансову спроможність сплачувати таку суму. При цьому зазначив, що він не проти платити аліменти на утримання сина в розмірі 1/3 частини доходу.

За матеріалами справи, відповідач працює на посаді водія перевезень вантажу у міжнародному сполученні і має постійний дохід, а їхній з позивачкою син, відповідно до довідки про потреби дитини (дитини-інваліда), потребує домашнього догляду.

«Установивши, що домовленості між сторонами щодо виконання обов`язку по утриманню сина не досягнуто, суд дійшов обґрунтованого висновку про необхідність стягнення аліментів за позовом матері, з якою проживає син, у твердій грошовій сумі.

При цьому суд урахував потреби дитини відповідно до віку і стану здоров`я, рівність особистого обов`язку як матері, так і батька щодо утримання сина, сплату відповідачем аліментів на утримання дитини від іншого шлюбу», – зазначає ХАС.

Апеляційний суд звертає увагу, що при вирішенні спору не може бути врахована згода відповідача на сплату аліментів у твердій грошовій формі, позаяк за законом правом вибору способу стягнення аліментів – у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі – наділений винятково той, хто їх стягує.

З повним текстом постанови Хмельницького апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду