flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батько платитиме аліменти на утримання повнолітньої доньки, поки вона навчатиметься у виші. ХАС відхилив його апеляційну скаргу

20 січня 2022, 14:13

Хмельницький апеляційний суд розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою відповідача на рішення Красилівського районного суду Хмельницької області від 22 жовтня 2021 року за позовом доньки апелянта про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання.
Звертаючись до суду, позивачка пояснила, що після розлучення батьків вона проживає разом з мамою. Батько її життям не цікавиться й після її повноліття відмовився добровільно сплачувати аліменти на її утримання у зв`язку з навчанням в інституті.

Тому просила суд стягнути з нього на її користь аліменти в розмірі 2500 гривень щомісячно до закінчення навчання, але не довше досягнення нею двадцяти трьох років.

Красилівський районний суд позов задовольнив. Рішення мотивував тим, що позивачка перебуває на утриманні матері, навчається на денній формі навчання й потребує матеріальної допомоги. Її батько офіційно не працевлаштований, належних та допустимих доказів того, що на його утриманні знаходиться матір у матеріалах справи немає, він працездатного віку й спроможний сплачувати аліменти у розмірі 2500 гривень.

Відповідач оскаржив це рішення до Хмельницького апеляційного суду. На його думку, місцевий суд не повною мірою врахував його матеріальне становище, те, що на його утриманні перебуває матір, а його заробіток неофіційний та нестабільний. Тому просив зменшити розмір призначених аліментів до 1500 гривень.

Апеляційний суд звертає увагу, що Сімейний кодекс України виходить із принципу рівності прав та обов`язків обох батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов`язані і мати, і батько, незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

При цьому обов`язок батьків утримувати дитину, яка продовжує навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18 років, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

«Колегія суддів вважає, що з урахуванням встановлених судом обставин справи, навчання повнолітньої [позивачки] за державним замовленням у відповідному вищому навчальному закладі в іншому населеному пункті, ніж місце її постійного проживання, проїзду до навчального закладу, наявність можливості надання матеріальної допомоги з боку матері, працездатний вік відповідача, та виходячи з закріплених ч. 9 ст. 7 СК України принципів справедливості, добросовісності, розумності та рівності обов`язку обох батьків утримувати своїх дітей, суд першої інстанції прийшов до правильного висновку про задоволення позову та стягнення на користь [позивачки] аліментів з відповідача в розмірі 2500 грн», – констатує апеляційний суд.

Відтак колегія суддів залишила без змін рішення суду першої інстанції, а апеляційну скаргу відповідача – без задоволення.

З повним текстом постанови апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду