flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чемеровецький суд встановив факт смерті жінки, що загинула внаслідок ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська

26 квітня 2022, 15:26

Чемеровецький районний суд задовольнив заяву жительки Донеччини, котра наразі тимчасово мешкає у Хмельницькій області, – встановив факт смерті її доньки 8 квітня 2022 року в м. Краматорськ Донецької області.

Заявниця пояснила, що її донька 1985 р.н. померла від травм, отриманих внаслідок ракетного обстрілу залізничного вокзалу в м. Краматорськ Донецької області 8 квітня 2022 року. Позаяк її смерть є наслідком військової агресії Російської Федерації проти України й настала на території, де тривають воєнні дії, населення евакуйовують, отримати свідоцтво про смерть там неможливо. А Чемеровецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області, куди звернулася, здійснити державну реєстрацію смерті не може, бо жінка втратила оригінал документа, який підтверджує факт смерті особи. Тому вона звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті своєї доньки. Це необхідно для отримання свідоцтва про її смерть.

Суд встановив, що згідно з копією лікарського свідоцтва про смерть та довідки про причину смерті, донька заявниці померла 8 квітня 2022 року на території України в місті Краматорськ Донецької області «внаслідок військових дій від вибухів та осколків».

Смерть жінки внаслідок ракетного удару по Краматорському залізничному вокзалі підтвердив допитаний у суді свідок.

За встановлених обставин, суд уважає обґрунтованим твердження заявниці про неможливість отримати на території, тимчасово непідконтрольній ЗСУ, де ведуться бойові дії, документів, що підтверджують факт смерті, за формою, встановленою чинним законодавством України, й дійшов висновку, що заява про встановлення факту, що має юридичне значення (факту смерті), підлягає задоволенню.

«Враховуючи те, що військова агресія РФ проти України розпочалася 24.02.2022 року, наразі чинним законодавством України не встановлений порядок набрання рішенням у справах про встановлення факту смерті на території, на якій ведуться бойові дії, законної сили, суд вважає за необхідне застосувати аналогію закону та відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України визначити, що рішення про встановлення факту смерті особи на території, де ведуться бойові дії, підлягає до негайного виконання», – зауважує суд.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

Фото: armyinform.com.ua