flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав військову частину поновити прапорщика запасу у квартирній черзі. Апеляційну скаргу в/ч ХАС відхилив

07 липня 2022, 12:48

Хмельницький апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу військової частини на рішення Старокостянтинівського районного суду, яким задоволено позов військовослужбовця про поновлення його на квартирному обліку.

З позовом до військової частини звернувся до суду прапорщик запасу. Пояснив, що з 2001 року він та члени його сім’ї перебували на квартирному обліку військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби, які потребують поліпшення житлових умов.

У 2018 році його звільнили з військової служби у запас у зв’язку із закінченням строку контракту. Згодом він з’ясував, що тоді ж його зняли і з квартирної черги.  

На думку позивача, це суперечить вимогам чинного законодавства, позаяк на момент звільнення вислуга у Збройних Силах України у нього становила 26 років 1 місяць.

Старокостянтинівський районний суд задовольнив позов: визнав незаконним та скасував протокол житлової комісії в/ч в частині зняття прапорщика запасу зі складом сім`ї 2 особи з квартирного обліку у зв`язку зі звільненням з військової служби за закінченням строку контракту й зобов’язав поновити його у загальній квартирній черзі з 2001 року.

Військова частина оскаржила це рішення до апеляційного суду. Уважає, оскільки прапорщика звільнено з військової служби у запас у зв`язку із закінченням строку контракту, то правових підстав для його перебування на квартирному обліку при військовій частині немає.

Колегія суддів ХАС зауважує, що відповідно до українського законодавства військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та члени їхніх сімей мають право на отримання житла, а отже, і на залишення на обліку до отримання житла, в тому числі й у разі звільнення в запас чи відставку (крім випадків, передбачених пунктом 30 Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями).

«Висновок суду узгоджується з правовою позицією щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладених у постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України), і підстав для відступлення від яких колегія суддів не вбачає», – зазначає апеляційний суд.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду