flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА Олексій Сальніков на Хмельниччині: «Війна змінила мапу судів і внесла корективи до напрацювань з оптимізації»

27 липня 2022, 15:27

Повномасштабна війна не зупинила роботу органів судової влади, утім, внесла свої корективи до процесу переформатування мережі судів, яке передбачає судова реформа. Відтак напрацювання, зокрема й робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, щодо оптимізації мережі загальних місцевих судів після 24 лютого 2022 року потребують актуалізації та корекції.

Про це повідомив Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, котрий сьогодні, 27 липня, перебуває з робочим візитом на Хмельниччині.

«Мапа судів суттєво змінилася. Зараз потрібно зібрати інформацію щодо кожного суду України: у якому технічному стані його приміщення, як будемо планувати логістику, яке матеріальне забезпечення потрібно», – зазначив Олексій Сальніков на зустрічі з головою Хмельницького апеляційного суду Тетяною Спірідоновою та начальниками обласних територіальних управлінь ДСА і Служби судової охорони Любов'ю Школьник й Сергієм Мельником.

За словами Голови ДСА, наразі розглядається кілька варіантів укрупнення мережі судів, один з них – за принципом «один окружний суд – один район», проте доцільність і можливість його реалізації у регіонах ще вивчають.

«У Хмельницькій області три райони, але ми планували, що окружних судів буде вісім. Насамперед враховували логістику, щоб було зручно добиратися до суду людям. І об’єднували їх таким чином, аби було однакове навантаження на одного суддю», – зауважила очільниця апеляційного суду.

Олексій Сальніков також звернув увагу голови ХАС, що зараз є можливість вирівняти навантаження суддів апеляційних судів, позаяк розпочато процедуру відрядження суддів апеляційних судів, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії й територіальну підсудність яких було змінено.

Голова Державної судової адміністрації наголосив і на гострому питанні фінансування судочинства: й без того невисокі бюджетні асигнування на 2022 рік на судову гілку влади після початку повномасштабної війни були ще скорочені, а це потребує оптимізації видатків і пошуку механізмів оптимального використання ресурсів.

Власне, зустрічі з представниками судової влади в регіонах й дають можливість скоординувати та узгодити шляхи розв’язання проблемних питань функціонування судів в умовах воєнного стану й напрацювати спільну позицію, уважає очільник ДСА.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду