flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд закрив провадження у справі про притягнення матері до відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язків

29 липня 2022, 09:58

Новоушицький районний суд закрив провадження у справі про притягнення жительки Нової Ушиці до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язків (частина 1 статті 184 КУпАП) за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Як ідеться у протоколі поліції, 16 липня 2022 року у смт Нова Ушиця місцева мешканка залишила трирічного сина без нагляду й він «пішов у невідомому напрямку, що могло завдати шкоди життю та здоров`ю дитини». На думку правоохоронців, таким чином вона ухилилася від виконання батьківських обов’язків, які передбачає Сімейний кодекс України (ч. 2 ст. 150 СК).

Під час судового розгляду справи жінка розповіла, що того дня залишила сина на свою матір й відлучилася до магазину у волонтерських справах. Через 20 хвилин їй подзвонила мати і сказала, що дитина гралася на вулиці й кудись зникла. Вони одразу почали пошуки. Невдовзі з поліції повідомили, що хлопчик у них. Обставини, за яких син зник, вона не знає, запевнила, що він уперше пішов з дому (до повномасштабної війни ходив в садочок у Києві), вона ж про дитину дбає й своєї провини в ухиленні від виконання батьківських обов’язків не визнає.  

Бабуся хлопчика уважає свою доньку хорошою матір’ю, а зникнення онука – прикрим випадком. У суді пояснила, що він грався з іншими дітьми на вулиці. Вона покликала його їсти й зайшла до будинку. За кілька хвилин повернулася – дитини вже не було.

На думку суду, у протоколі про адміністративне правопорушення має бути зазначено, від яких саме обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей ухилилася особа, яка притягується до відповідальності, тобто повинно бути доведено, що батьки умисно уникали їх виконувати.

«На переконання суду, залишення свого малолітнього сина під нагляд бабусі на нетривалий термін з метою відвідати магазин для придбання продуктів, жодним чином не свідчить про її ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків, визначених Сімейним кодексом України та Законом України «Про охорону дитинства». Інших доказів на підтвердження вказаних обставин суду не надано. Окрім того, такі обставини спростовуються показаннями свідка про належну турботу за сином та тим фактом, що [мати] одразу почала пошуки свого сина», – зазначає суддя.

Постанова ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду