flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наслідки коронавірусу, несправний алкотестер чи симуляція? Суд встановив винуватість водія у відмові пройти тест на тверезість

01 серпня 2022, 11:53

Новоушицький районний суд визнав винним 35-річного водія у відмові від проходження огляду на стан сп’яніння у встановленому законом порядку (частина 1 статті 130 КУпАП), оштрафував його на 17000 гривень та на 1 рік позбавив права керування транспортними засобами.

Пізно увечері 12 червня 2022 року в смт Нова Ушиця поліцейські зупинили автомобіль Лексус, водій якого порушив комендантську годину. Маючи сумніви щодо його тверезості (був запах алкоголю з рота й почервоніння очей), запропонували пройти огляд на стан сп’яніння. У результаті – зафіксували відмову.

У судовому засіданні водій заперечив, що відмовлявся від огляду, навпаки – продував прилади, які йому пропонували на місці зупинки та в лікарні, проте ті не видали жодного результату. Чоловік уважає, що не зміг надути достатньо повітря через перенесений коронавірус.  

На думку його захисника, прилади не показали результату, бо не пройшли калібрування. Тому просив суд закрити провадження у цій справі за відсутності складу адміністративного правопорушення.

Лікарка, котра проводила огляд на стан сп’яніння водія Лексуса, заявила, що той тричі симулював продування приладу «Алкофор». Після чого у висновку про результати медичного огляду вона зазначила, що чоловік відмовляється від проходження експертизи. Це підтвердила й свідок, працівниця лікарні.

Суд дослідив відеозапис з нагрудних камер поліцейських, де зафіксовано, як водій велику кількість разів намагався продути в прилад Драгер Алкотест, однак не видихав достатньої кількості повітря, постійно зупинявся й не звертав уваги на вказівки працівників поліції, як правильно використовувати алкотестер. Як наслідок, прилад не видавав результату.  

Доказів легеневої патології чи іншої хвороби, пов’язаної із неможливістю повноцінно дихати, сторона захисту до суду не надала.

«На думку суду, такі дії [водія] вказують на те, що він симулював проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння та всіляко ухилявся від продування в прилад Драгер Алкотест, симулював проходження огляду на стан сп’яніння і в медичному закладі», – констатує суд.

Постанова не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду