flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Попри підтверджувальні результати генетичної експертизи чоловік заперечує своє батьківство: суд позбавив його батьківських прав

02 серпня 2022, 14:15

Новоушицький районний суд задовольнив позов жительки Хмельницького – позбавив ексчоловіка батьківських прав щодо їхньої малолітньої дитини.

Звертаючись до суду, жінка пояснила, що після розлучення донька живе з нею, а з батька суд стягнув аліменти на її утримання. Проте чоловік грошей не платить, а торік навіть звертався до суду із проханням виключити відомості про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Щоправда, після проведення судово-медичної генотипоскопічної експертизи, яка підтвердила його батьківство, він відмовився від позову. Утім, дитину так і не визнає, не спілкується з нею, не бере участі у її вихованні, утриманні, не піклується про її фізичний та духовний розвиток.

Орган опіки та піклування уважає, що чоловіка доцільно позбавити батьківських прав, оскільки він дитиною не цікавиться, має понад 24 тисячі гривень боргу за виплатами аліментів, не проявляє батьківської турботи, ухиляється від виконання батьківських обов’язків.

До того ж сам батько не проти – про що прислав матері нотаріальну посвідчену заяву й визнав позов. На думку суду, це вказує про відсутність у нього наміру надалі змінити ставлення до дитини й належно виконувати свої батьківські обов’язки.

Враховуючи усі ці обставини, суд дійшов висновку, що є підстави для позбавлення відповідача батьківських прав.

«При цьому враховується, що позбавлення особи батьківських прав не тягне невідворотних наслідків, оскільки не позбавляє особу, яка позбавлена батьківських прав, права на спілкування з дитиною і побачення з нею, як це передбачено законом, а також права на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав», – зауважує суд.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду