flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив в силі вирок директорці агротовариства, з вини якої загинули працівники

26 серпня 2022, 11:34

Хмельницький апеляційний суд залишив без задоволення апеляційні скарги обвинуваченої та її захисника, а вирок Старокостянтинівського районного суду – без зміни.

Цим вироком директорку ТОВ «АГРО-ЛІГА 2011» визнано винуватою у порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст. 272 КК України). Суд покарав її трьома роками ув’язнення з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки.

Ідеться про події 2015 року – у ніч на 17 березня у м. Старокостянтинів на підприємстві, що виробляло гречану крупу, вибухнув котел. Під завалами котельні загинуло двоє працівників.

Як встановив суд, директорка агротовариства попри вимоги законодавства України не створила на підприємстві службу охорони праці, не забезпечила проведення відповідних інструктажів, навчання, оцінку знань, медогляду працівників і, не отримавши дозволи органів Держгірпромнагляду на роботи із збереження і переробки зерна та експлуатацію електроустановок вище 1000 В, запустила виробничі потужності, при цьому допустила експлуатацію неперевіреного і технічно несправного обладнання парового котла – унаслідок цього загинули робітник та оператор котельні.

Обвинувачена та її захисник подали апеляційні скарги на вирок місцевого суду й обоє просили його скасувати, а провадження у справі закрити.

Колишня очільниця підприємства, а нині – пенсіонерка, наполягає, що підприємство працювало законно і хоч перевірка дійсно виявила недоліки, однак такі, що несуть тимчасовий характер, не є грубими і не можуть призвести до будь-яких тяжких наслідків. За допущені порушення правил безпеки вона понесла адміністративне стягнення ще у 2015 році.

Каже, досі так і не встановлено конкретні причини вибуху котла та які були дії працівників при його обслуговуванні. Уважає, що оператор котельні сам не подбав про власну безпеку й оточення, перебував на робочому місці в стані сильного алкогольного сп’яніння, а іншого робітника вона взагалі до експлуатації котла не допускала.

Колегія суддів Хмельницького АС відхилила усі аргументи сторони захисту, зазначивши, що обвинувачена, як безпосередній керівник ТОВ, не забезпечила дотримання правил безпеки на підприємстві, належним чином не контролювала виробничий процес й допустила експлуатацію технічно несправного обладнання парового котла з порушенням чинного законодавства з охорони праці, що призвело до смертельних наслідків, і повинна нести за це відповідальність.

«Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які б ставили під сумнів висновки органів досудового розслідування та були безумовною підставою для закриття кримінального провадження, колегією суддів не встановлено», – підсумовує апеляційний суд.

З повним текстом ухвали апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду