flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький АС погодився з покаранням водієві «швидкої», визнаного винним у вчиненні ДТП

13 вересня 2022, 15:31

Увечері 23 лютого 2020 року в м. Дунаївці на проїзній частині вулиці Могилівської машина «швидкої» збила пішохода. Від отриманих травм він помер у реанімаційному відділенні місцевої лікарні.

Дунаєвецький районний суд визнав водія автомобіля «УАЗ 374194» винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, що спричинило смерть потерпілого (частина 2 статті 286 КК України), та покарав його ув’язненням на 4 роки без позбавлення права керування транспортними засобами.

Чоловік оскаржив вирок до апеляційного суду: просив пом’якшити йому покарання – звільнити від реального відбування, при цьому доведеності своєї вини й кваліфікації дій не оспорював.

На його думку, місцевий суд не врахував, що він за кермом був не у стані втоми чи сп’яніння, їхав без перевищення дозволеної швидкості, своєю смугою руху, з увімкненим ближнім світлом, що відповідало дорожній обстановці, а після аварії одразу поклав пішохода в автомобіль і, не зволікаючи, поїхав до лікарні. Додав, що потерпіла не наполягала на позбавленні його волі.

Утім під час апеляційного перегляду справи жінка просила якраз протилежне – призначити винуватцю ДТП реальний термін відбування покарання, позаяк той не розкаявся у вчиненому, не намагався допомогти їй оговтатись після пережитого і навіть не попросив вибачення.    

Апеляційний суд дійшов висновку, що суд першої інстанції дотримався загальних засад призначення покарання і належним чином вмотивував своє рішення, зокрема, врахував, що обвинувачений уперше на лаві підсудних, офіційно працює, одружений, забезпечує сім`ю, позитивно характеризується за місцем проживання та роботи, добровільно частково відшкодував потерпілій матеріальну шкоду – суму, витрачену на проведення операції, тому призначив законне покарання  у виді позбавлення волі в межах санкції інкримінованої статті  на строк ближче до нижньої межі.

Підстав для звільнення його від відбування покарання з випробуванням колегія суддів не встановила. Відтак залишила без змін вирок місцевого суду, відхиливши апеляційну скаргу обвинуваченого.

З повним текстом ухвали ХАС можна ознайомитися у ЄДРСР: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106153560

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду