flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уродженець Закарпаття, підозрюваний у заподіянні тяжкого тілесного ушкодження хмельничанину, буде під вартою до 4 листопада

27 вересня 2022, 10:10

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін ухвалу слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду про обрання підозрюваному у заподіянні тяжкого тілесного ушкодження (частина 1 статті 121 Кримінального кодексу України) запобіжного заходу у виді тримання під вартою по 4 листопада 2022 року.

За версією слідства, 5 вересня 2022 року близько 23:00 у м. Хмельницькому на вул. Соборна, неподалік ТЦ «Дитячий світ», уродженець Закарпаття дерев’яним бруском вдарив по голові місцевого жителя. У хмельничанина медики діагностували перелом лобної пазухи – тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння.

Місцевий суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою по 4 листопада 2022 року включно.

Захисниця підозрюваного уважає, що суд не врахував дійсних обставин справи й обрав занадто суворий запобіжний захід. За її словами, у підозрі правоохоронці не описали усі події того вечора й причини, чому її підзахисний вдарив чоловіка. Стверджує, що він діяв в умовах крайньої необхідності, аби захистити свого тестя від побиття.

Також звертає увагу, що закарпатець – пенсіонер з інвалідністю, має постійне місце проживання, утримує десятьох малолітніх дітей, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, тому просила для нього цілодобовий домашній арешт.

Проте, на думку апеляційного суду, сторона обвинувачення довела – підозрюваний, зважаючи на покарання, яке йому загрожує, може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на потерпілого, свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, або вчинити інше кримінальне правопорушення.

«Колегія суддів уважає, що такий найсуворіший запобіжний захід зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України та забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного. (…) більш м`які запобіжні заходи, на які є посилання у апеляційній скарзі, забезпечити виконання цієї функції підозрюваним не зможуть», – підсумовує ХАС, залишаючи апеляційну скаргу захисниці без задоволення.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду