flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опір поліції, погроза насильством та заподіяння тілесних ушкоджень правоохоронцю: цивільне подружжя засудили до 3 років в’язниці

04 жовтня 2022, 15:56

Полонський районний суд визнав жительку Полонного винною в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків (ч. 2 ст. 345 КК України), її співмешканця – у погрозі насильством щодо працівника правоохоронного органу (ч.1 ст. 345 КК України) та обох – в опорі працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків (ч. 2 ст. 342 КК України) й призначив їм остаточне покарання – по 3 роки позбавлення волі кожному.

Як встановив суд, 9 лютого 2022 року слідчий відділу Шепетівського районного управління поліції спільно з оперуповноваженим та співробітниками УСБУ в Хмельницькій області приїхали на санкціонований обшук помешкання жителів м. Полонне у справі про крадіжку.

Правоохоронців зустрів господар будинку. На його вимогу слідчий показав службове посвідчення й почав зачитувати ухвалу суду про проведення обшуку. У цей час з хати вийшла жінка й обома руками штовхнула слідчого в голову, а потім вдарила по руці, якою він прикрив обличчя. І разом цивільне подружжя силою виштовхало правоохоронця з хати.

У слідчого медики діагностували закритий перелом пальця з підвивихом – тілесне ушкодження середнього ступеня тяжкості, садна та синці на обличчі й тілі – легкі тілесні ушкодження.

Через кілька годин група поліцейських приїхали за тією ж адресою для затримання підозрюваної у заподіянні працівникові правоохоронного органу середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків. Першим їх зустрів чоловік – взяв у гаражі сокиру й вила та, погрожуючи розправою, рушив до них.

У суді обвинувачені своєї вини не визнали. Жінка сказала, що, можливо, й подряпала потерпілого, коли виштовхували його з хати. Але думала, що то прийшли бандити.

Суд звертає увагу на відеозапис проведення обшуку: слідчий показує посвідчення чоловікові (його співмешканка стоїть біля входу), зачитує ухвалу й коли намагається її вручити, жінка починає кричати, зачиняти двері й б’є слідчого.

Тому суд критично оцінює показання обвинуваченої та сприймає їх як такі, що спрямовані на спотворення фактичних обставин справи з метою уникнення покарання.

«Оцінюючи наведені обставини, з урахуванням особи винних, вчинення ними злочину вперше, дані висновків служби пробації, поведінку обвинувачених в судовому засіданні, активну позицію потерпілих, які просили суворого покарання для обвинувачених, суд вважає за можливе виправлення їх лише в умовах ізоляції від суспільства», – підсумовує суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду. До вступу вироку в законну силу обвинувачені будуть під вартою.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду