flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд закрив справу про домашнє насильство й роз’яснив, чим різняться «насильство» та «конфлікт»

31 травня 2023, 09:57

Новоушицький районний суд закрив провадження у справі про притягнення жителя села Новоушицької територіальної громади до адміністративної відповідальності за домашнє насильство – у його діях немає складу адміністративного правопорушення.

За матеріалами справи, 20 травня 2023 року у селі Новоушицької тергромади 32-річний місцевий житель погрожував своїй дружині й ображав її нецензурними словами. Поліцейські склали щодо нього протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 173-2 КУпАП – вчинення домашнього насильства психологічного характеру.

У судовому засіданні чоловік розповів, що в його сім’ї дійсно почастішали сварки на побутовому ґрунті. Того дня він попросив дружину не кричати при дітях (їх у родині четверо), проте та не реагувала – й він «поклав їй відро на голову».

Жінка підтвердила: вона сварилася на чоловіка, бо він не хоче допомагати по господарству. Додала, що у відповідь на витівку з відром кинула у нього камінь.

Суд зауважив, що домашнє насильство важливо відрізняти від конфліктних стосунків:

- Людина, що чинить домашнє насильство, маючи значну перевагу у своїх можливостях, діє умисно, з наміром заподіяти шкоду потерпілому, порушивши його права й свободи.

- Тоді як ситуація, в якій кожна зі сторін намагається зайняти позицію, несумісну з інтересами іншої сторони, зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що може призвести до активних дій – це конфлікт.

«Таким чином, самі по собі, зокрема, нецензурні висловлювання під час сварки, не формують собою домашнє насильство та утворюють склад адміністративного правопорушення лише у тому випадку, коли такі спрямовані на обмеження волевиявлення особи, якщо такі дії викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи», – констатував суд.

Відтак суддя зазначила, що лише факт конфліктної ситуації між подружжям не може свідчити про психологічне насильство в сім’ї у розумінні вимог статті 173-2 КУпАП та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Постанова не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду