flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Житель Хмельниччини через суд намагався виправити свою національність «росіянин» в актовому записі про шлюб від 1980 року

08 червня 2023, 10:24

Житель Хмельниччини звернувся до місцевого відділу ДРАЦС з проханням внести зміни до актового запису про шлюб (1980 рік) – виправити національність його, нареченого, з «росіянин» на «німець». Проте там надали висновок, яким відмовили у задоволенні заяви.

Визнати незаконним цей висновок та зобов’язати відділ ДРАЦС внести зміни до актового запису про реєстрацію шлюбу – з таким позовом чоловік звернувся до суду.

Він зауважив на документи, які надав до заяви: свідоцтво про народження, де вказана національність його батька – «німець» (матері – «росіянка»), копії військових квитків його та батька, де зазначено національність «німець». Цього, на думку позивача, достатньо для внесення змін до актового запису про шлюб.

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив позов: визнав незаконним та скасував висновок ДРАЦС й зобов’язав відділ виправити в актовому записі про реєстрацію шлюбу національність нареченого, позивача, з «росіянин» на «німець». Рішення мотивовано тим, що за приписами статті 11 Закону України «Про національні меншини» громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність.

Уважаючи таке рішення незаконним, відділ ДРАЦС у м. Хмельницькому оскаржив його до апеляційного суду з проханням відмовити у позові. ДРАЦС послався на свій висновок: документи позивача містять суперечливу інформацію і прямих та безспірних доказів, необхідних для внесення змін, немає. Також у графі «національність» не було встановлено помилок, виправлень чи підчищень та на момент реєстрації шлюбу відомості до актового запису внесли на підставі паспорта громадянина СРСР, виданого 1976 року, де зазначено національність «росіянин».

Апеляційний суд звертає увагу, що за Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» зміни до актового запису цивільного стану вносить відділ ДРАЦС за наявності достатніх підстав – обґрунтованого висновку.

Його складають, якщо під час державної реєстрації акта цивільного стану були допущені помилки (перекручення, пропуск відомостей, окремих слів або граматичні помилки чи вказані неправильні відомості).

Проте у висновку, який надали позивачеві, йдеться, що в актовому записі про його шлюб не було помилок, підчищень, перекручень, неправдивих відомостей, а дані щодо національності нареченого записані відповідно до його паспорта, де у графі «національність» зазначено «росіянин».

Суддівська колегія ХАС зауважує: питання зміни національності громадянами України регулювалося Указом Президента України від 31 грудня 1991 року № 24 «Про порядок зміни громадянами України національності», який втратив чинність 1999 року, й на сьогодні українське законодавство не передбачає зазначення в актових записах цивільного стану та свідоцтвах про державну реєстрацію актів цивільного стану національності батьків дитини чи осіб, які вступають у шлюб. Тим самим забезпечується рівність усіх, незалежно від національності чи етнічного походження, а також право особи вільно обирати та відновлювати національність, як це передбачено статтею 11 Закону України «Про національні меншини в Україні».

Відтак ХАС задовольнив апеляційну скаргу відділу ДРАЦС: скасував рішення Хмельницького міськрайонного суду та ухвалив нове, відмовивши у задоволенні позову.

З повним текстом постанови апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР: https://reyestr.court.gov.ua/Review/111005824

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду