flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Попросив цигарку і напав на перехожого: у Шепетівці винесли вирок 20-річному обвинуваченому у розбої

09 квітня 2019, 17:16

Шепетівський міськрайонний суд  ухвалив вирок 20-річному хлопцю, який цьогоріч у лютому напав на перехожого. Молодика визнали винним за частиною 1 статті 187 Кримінального кодексу (далі - КК)  (розбій - напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу). Із застосуванням статті 69 КК, яка дозволяє у певних випадках призначити біль м’яке покарання, ніж передбачає санкція, йому призначили 2 роки позбавлення волі.

Згідно із вироком, уночі посеред вулиці хлопець попросив у випадкового перехожого цигарку. Поки той її діставав – ударив кулаком в обличчя. Коли потерпілий знепритомнів, обвинувачений  викрав з його кишені портмоне, де були гроші, банківські картки, паспорт і документи на машину. Портмоне й документи викинув, собі лишив лише гроші.

У суді обвинувачений свою вину визнав повністю, розкаявся і попросив вибачення у потерпілого.

“Враховуючи поведінку обвинуваченого після вчинення злочину, який з’ясувавши, що потерпілий знаходиться у непритомному стані, залишив останнього в нічний час у зимовий період на місці вчинення злочину, та втік з місця події, а також з урахуванням того, що ним вчинено тяжкий злочин, суд не вбачає підстав для застосування при призначенні покарання положень статті 75 КК України, а тому обвинувачений повинен відбувати покарання у виді позбавлення волі на певний строк”, - йдеться у вироку. Втім, щире каяття, активне сприяння слідству, вибачення перед потерпілим дали суду підстави застосувати до винного положення статті 69 КК і призначити покарання у виді 2 років в’язниці.

Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Довідково, санкція частини 1 статті 187 КК передбачає позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Стаття 69 КК передбачає, що за наявності кількох обставин, що пом'якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи винного суд може призначити основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті, або перейти до іншого, більш м'якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції статті за цей злочин. До випадків засудження за корупційний злочин такі правила статті 69 КК не застосовуються.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду