flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання зам’яке: апеляційний суд скасував вирок Ізяславського суду обвинуваченому в смертельній ДТП

11 травня 2019, 12:57

«Вирок Ізяславського районного суду Хмельницької області від 18 січня 2019 року в частині призначеного покарання у зв'язку із істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону та невідповідністю призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого внаслідок м'якості скасувати та ухвалити новий вирок. Призначити за ч.2 ст. 286 КК України покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 роки», – такий вирок виніс Хмельницький апеляційний суду обвинуваченому в порушенні правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту особою, яка керує ТЗ, що спричинило смерть потерпілого. Таким чином задовольнивши апеляційну скаргу прокурора та частково – захисника потерпілої.

Згідно з вироком Ізяславського суду, автопригода сталася близько 21 години 3 листопада 2016 року в смт. Білогір’я. 20-річний житель села Білогірського району, що був за кермом авта «ВАЗ», порушивши Правила дорожнього руху, збив велосипедиста, котрий від отриманих травм помер. Як встановлять експерти, автомобіль був несправний, зокрема, не працювали фари, а водій – нетверезий та не мав водійських прав. Ізяславський районний суд визнав молодого чоловіка винним в інкримінованому злочині та призначив покарання – 3 з половиною роки позбавлення волі, звільнивши від його відбування з випробуванням на 2 іспитових роки. Також позбавив його права керувати ТЗ на 2 роки і присудив відшкодувати дружині загиблого 100 тис. гривень моральної шкоди.

Таке покарання визнали занадто м’яким і прокурор, і представник потерпілої, тож оскаржили вирок до Хмельницького апеляційного суду. Обоє просили його скасувати в частині призначення покарання – і винести новий, засудивши обвинуваченого до 4 років реального ув’язнення. Крім того, представник потерпілої просив збільшити до 300 тис. грн.. суму моральної шкоди.

«Ухвалюючи вирок відносно обвинуваченого судом першої інстанції було допущено істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення, що є підставами для скасування вироку в частині призначеного покарання з ухваленням нового вироку судом апеляційної інстанції, відповідно до вимог ст. 420 КПК України… враховуючи суспільну небезпеку вчиненого злочину, наслідки у виді смерті потерпілого, дані про особу винного не знаходить підстав для застосування ст. 75 КК України і звільнення від відбування покарання з випробуванням», – констатує апеляційний суд.

А от з розміром моральної шкоди в 100 тис. грн., які суд першої інстанції стягнув на користь потерпілої, колегія суддів апеляційної інстанції погодилася: «…розмір моральної шкоди судом було визначено виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, а також з урахуванням фізичних та моральних страждань потерпілої і конкретних обставин справи, а тому вважати його необґрунтовано малим підстав немає», – ідеться у вироку апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду