flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вживання ліків не викликає появу в організмі алкоголю, що в 11 разів перевищує норму – Хмельницький апеляційний суд

16 липня 2019, 10:45

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін постанову Білогірського районного суду, винесену спеціалісту місцевої райдержадміністрації за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння (частина 1 статті 130 КУпАП). З водія суд стягнув 10200 гривень штрафу та на рік позбавив права керування транспортними засобами.

Чоловік постанову оскаржив, просячи Хмельницький апеляційний суд її скасувати, а провадження щодо нього закрити через відсутність у діях складу адмінправопорушення. Пояснив, що суд першої інстанції, пропри його клопотання про відкладення розгляду через хворобу, розглянув справу без нього, позбавивши можливості реалізувати права, передбачені статтею 268 КУпАП. А ще зазначив, що вживає ліки, які містять спирт, тому показники Драгера були завищені.

Проте апеляційний суд критично оцінив твердження апелянта. За матеріалами справи, немає доказів того, що його стан не дозволяв взяти участь у судовому засіданні, про дату якого він знав. А з відео поліцейських видно, що правоохоронці зупинили його автомобіль (7 березня 2019 р. у смт. Білогір’я), бо не був увімкнений покажчик повороту. Та під час спілкування виявили ще й ознаки алкогольного сп’яніння, тест на вміст алкоголю на Драгері показав 2,23%. При цьому сам порушник на відео підтверджував вживання пива і шампанського та відмовився від огляду ще й у медзакладі.

«Доводи, що він вживає ліки, які виготовлені на спирті, в зв`язку з чим показник тесту був завищений, на переконання апеляційного суду на увагу не заслуговують, позаяк вживання ліків не могло викликати появу в організмі алкоголю більше, ніж допустимий показник алкоголю (допустима норма 0,2‰), який перевищував норму майже в 11 разів», - зазначає у постанові суддя і додає: «…порушень процесуального закону, що могли б стати підставою для скасування постанови суду з наведених апелянтом в апеляційній скарзі та в апеляційному суді мотивів, допущено не було».

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду