flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив честь і гідність сільської вчительки

23 липня 2019, 12:26

«Постанову Полонського районного суду від 11 червня 2019 року щодо Д. скасувати. Д. визнати винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, та накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 85 грн», – таку постанову виніс Хмельницький апеляційний суд, задовольнивши апеляційну скаргу вчительки із сільської школи Полонського району.

Згідно із протоколом про адміністративне правопорушення, 7 червня 2019 року в методкабінеті сільського НВК мати тамтешньої учениці нецензурно облаяла педагога, скинула зі столу її зошити й книги. Такими діями, на думку поліцейських, вона вчинила адмінправопорушення, передбачене статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «Дрібне хуліганство».

Полонський суд провадження у справі закрив за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Вчителька оскаржила постанову до Хмельницького апеляційного суду. Вона пояснила, що суд першої інстанції неповно з’ясував обставини справи, тому помилково зробив висновок щодо невинуватості жінки, яка при інших вчителях грубо принизила її честь і гідність, облаяла, намагалася вдарити парасолькою,  і про те, що методичний кабінет – не громадське місце.

«Ураховуючи, що місцем вчинення адміністративного правопорушення був методичний кабінет начального закладу, який є доступним для необмеженої кількості осіб, зокрема, й учнів, присутність у ньому інших вчителів, апеляційний суд уважає, що за таких обставин поведінку Д., яка полягала у нецензурній лайці на підвищених тонах на адресу потерпілої, намагання нанести удари, розкидання книг та зошитів слід розцінювати саме як хуліганські дії», – констатує апеляційний суд.

Довідково. Стаття 173 Кодексу України про адміністративне правопорушення. Дрібне хуліганство

Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, -

тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду