flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький апеляційний суд повернув клієнту 16 тис грн, незаконно списаних банком

06 вересня 2019, 16:23

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив скаргу клієнта банку і ухвалив нове рішення у справі про незаконне списання коштів з рахунка. Колегія суддів визнала неправомірними дії банку щодо списання грошей з карткового рахунка чоловіка і стягнула на його користь 16 тис. грн.

Згідно із постановою, чоловік ще у 2013 році уклав із банком договір про надання банківських послуг і відкрив картковий рахунок. У 2016 році на нього чоловіку перерахували 257 тис. грн. як плату за продане авто. Наступного дня банк самостійно списав з рахунка 16 тис грн. – як помилково зараховані кошти.

Банк посилався на те, що списання помилково зарахованих коштів без дозволу клієнта передбачене умовами договору. Під "договором" банк розумів пакет документів: анкету-заяву клієнта  й  Умови та Правила надання банківських послуг, які розміщені на сайті банку.

Статтею 1071 ЦК України (в редакції на час виникнення спірних правовідносин) визначено, що банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Грошові кошти можуть бути списані з рахунка клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених законом чи договором між банком і клієнтом.

Тож колегія суддів зауважила, що після зарахування грошей на рахунок чоловіка вони стали його власністю. Тому банк міг списати їх без розпорядження клієнта лише на підставі рішення суду, а також відповідно до вимог закону чи умов договору.

Як йдеться у постанові суду, Умови та Правила, розміщені на сайті банку, не підписані клієнтом. Матеріали справи не містять підтверджень, що він розумів саме ці умови, ознайомився та погодився з ними, коли підписував  заяву-анкету про приєднання до умов та Правил надання банківських послуг. Відтак, банк не довів, що між сторонами був укладений договір, за умовами якого клієнт  доручав йому списувати гроші з рахунка клієнта без його розпорядження.

З таких підтавав суд визнав дії банку неправомірними і повернув кошти чоловіку.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду