flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав батька віддавати сину-студенту на навчання п’яту частину своїх доходів

20 грудня 2019, 14:20

Новоушицький районний суд частково задовольнив позов сина до батька про стягнення аліментів на навчання.

Із позовом до суду звернувся 19-річний студент-медик із Новоушицького району. Просив стягнути зі свого батька аліменти на період навчання до 2023 року в розмірі ¼ від усього доходу. Мотивував тим, що наразі сам не може заробляти, а його мати отримує невелику зарплату, у той час як вартість навчання у мед університеті складає 26 тисяч гривень на рік, також потрібно платити за орендовану квартиру, доїзд, канцелярію. Натомість батько працює і одержує пенсію, утриманців не має.

Відповідач у суді запевнив про готовність платити аліменти на навчання сина, але не четверту, а шосту частину від свого доходу, бо, пояснив, хворіє і багато витрачає на лікування.

«Суд вважає, що позивач довів, що потребує матеріальної допомоги у зв’язку з навчанням та можливість батька надавати таку допомогу… При визначенні  розміру аліментів, суд бере до уваги, що відповідач інших утриманців немає, є офіційно працевлаштованим, отримує заробітну плату та пенсію, однак  хворіє та потребує постійного лікування, на що витрачає значну частину своїх коштів», – зазначає суддя. 

Тож Новоушицький районний суд ухвалив рішення про щомісячне стягнення з батька сину аліментів на навчання в розмірі 1/5 частки його заробітку (доходу) до закінчення навчання (2023 року).

Довідково: Відповідно до статті 199 Сімейного кодексу України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду