flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

55 порушень режиму відбування покарання: суд покарав засудженого за злісну непокору працівникам колонії

13 березня 2020, 15:23

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним обвинуваченого у злісній непокорі законним вимогам адміністрації установи виконання покарань, особою, яка відбуває покарання у виді позбавлення волі, якщо ця особа за порушення вимог режиму відбування покарання була піддана протягом року стягненню у виді переведення до приміщення камерного типу (одиночної камери) – стаття 391 Кримінального кодексу України, призначивши покарання у виді 3 років позбавлення волі.

«На підставі ст.71 КК України до покарання, призначеного за даним вироком, частково приєднати не відбуте покарання за вироком Личаківського районного суду м. Львова від 1 грудня 2014 року і за сукупністю вироків визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки 6 місяців», – зазначено у вироку суду.

За вироком, засуджений за розбій до 11 років ув’язнення житель Львівщини із 2015 року відбуває покарання у Шепетівській виправній колонії №98. За цей час він 55 разів порушив режим відбування покарання, за що його притягували до дисциплінарної відповідальності, у тому числі, переводили до дисциплінарного ізолятора та приміщення камерного типу.

Зокрема, 14 серпня 2018 року він відмовився прийти на засідання дисциплінарної комісії, 17 вересня не прийшов на ранкову поіменну перевірку засуджених, бо спав, а 23 жовтня – бо займався особистими справами. 25 жовтня під час засідання дисциплінарної комісії вів себе зухвало, говорив жаргонами. На зауваження адміністрації виправного закладу не реагує.

Під час судового засідання підсудний винуватим себе не визнав. Пояснив, що через неприязні стосунки з адміністрацією працівники колонії умисно складають на нього рапорти про порушення, хоча насправді він їх не вчиняє, проте і не оскаржував.

У вироку суд зазначає, що частина 3 статті 107 КВК України покладає на засуджених обов'язок дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня колонії, виконувати встановлені законодавством вимоги персоналу колонії. Оскільки обвинувачений відбуває покарання у вигляді позбавлення волі, до нього застосовується відповідний порядок виконання і відбування покарання, який забезпечує його ізоляцію; постійний нагляд за ним; виконання покладених на нього обов'язків; реалізацію його прав і законних інтересів; безпеку засудженого і персоналу.

«Суспільна небезпечність кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується Г., полягає у тому, що воно перешкоджає виконанню вироку, досягненню цілей покарання та порушує нормальну діяльність органів виконання покарань, призначених вироком суду, що забезпечують виконання вироку суду», – зауважує суддя.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду