flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водія, який стверджував, що патрульні не сформулювали вимогу пройти огляд на стан сп’яніння, таки позбавили прав

06 травня 2020, 09:40

Хмельницький апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу водія на постанову Ізяславського районного суду, за якою його визнано винним у відмові від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп'яніння (частина 1 статті 130 КУпАП). Суд стягнув з нього 10200 гривень штрафу та на 1 рік позбавив права керувати транспортними засобами.

Як встановив суд першої інстанції, торік у листопаді апелянт їхав за кермом автомобіля в м. Ізяслав з ознаками алкогольного сп’яніння, проте пройти огляд на місці зупинки і в медичному закладі відмовився, що підтвердили двоє свідків.

Водій вважає, що місцевий суд виніс постанову без об`єктивного дослідження матеріалів справи, з неправильним застосуванням норм процесуального права та неправильним тлумаченням норм матеріального права, тому її слід скасувати, а справу закрити за відсутністю в його діях складу інкримінованого адміністративного правопорушення.

Каже, жоден з патрульних не сформулював вимоги щодо проходження огляду на стан сп’яніння, а ті, що вони озвучили, «не можуть вважатися вимогами в розумінні п.2.5 ПДР, ст.266 КУпАП, ст.19 Конституції України, Закону України «Про національну поліцію», наказу МВС №1179 від 09 листопада 2016 року».

До апеляційного суду, пропри належне повідомлення, апелянт не з’явився.  

Переглянувши матеріали справи, апеляційний суд дійшов до висновку, що місцевий суд дав ретельну оцінку доказам та дійшов обґрунтованого і вмотивованого висновку, що водій порушив п.2.5 ПДР, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КУпАП.

Натомість невизнання вини у вчиненому правопорушенні суддя розцінив як намагання ухилитися від відповідальності за вчинені дії, бо докази, у тому числі відео поліцейських, підтверджують факт кермування і відмову апелянта від огляду на стан алкогольного сп’яніння.

«При перегляді справи про адміністративне правопорушення у суді апеляційної інстанції не встановлено порушень порядку проведення огляду на стан алкогольного сп`яніння, визначеного Інструкцією про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», – констатує апеляційний суд.

Відтак постанову Ізяславського районного суду апеляційний залишив без змін, а апеляційну скаргу – без задоволення.

Із повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/88972159#

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду