flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ув’язнення відбувати реально: апеляційний суд ухвалив новий вирок в справі про заподіяння тяжких травм через ревнощі

21 травня 2020, 16:02

Хмельницький апеляційний суд розглянув матеріали кримінального провадження за апеляційними скаргами прокурора та потерпілої на вирок Старокостянтинівського районного суду від 28 січня 2020 року.

Місцевий суд визнав жителя Красилівського району винним у заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження (частина 1 статті 121 Кримінального кодексу України) і призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі. Та на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнив від відбування покарання з випробуванням на 3 іспитових роки. На користь потерпілої суд стягнув з обвинуваченого 11939 гривень моральної шкоди.

За вироком місцевого суду, 1 березня 2019 року нетверезий чоловік під час сварки з односельцем, причиною якої стали ревнощі, витягнув з кишені розкладний ніж й наніс тому 5 ударів у спину і живіт, спричинивши травми, що відносять до категорії тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння, та не менше 4 колото-різаних легких ран.

У апеляційних скаргах прокурор і потерпіла наполягали на невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину, його наслідкам та особі обвинуваченого. Прокурор зауважив, що чоловік раніше судимий за умисний злочин, зловживає спиртними напоями, а уповноважений орган з питань пробації у досудовій доповіді зазначив, що його виправлення без позбавлення або обмеження волі може становити небезпеку для суспільства, в тому числі і для окремих осіб.

На думку потерпілої, чоловік не розкаявся і аж ніяк не сприяв розкриттю злочину, бо втік з місця події, намагався сховати ніж, визнав вину тільки під тиском зібраних правоохоронцями доказів, а вибачення досі не попросив і не відшкодував збитків.

Тож апелянти вважають, що обвинуваченому слід призначити 5 років реального відбування покарання за ґратами. При цьому потерпіла просила стягнути з нього також 41 тисячу гривень моральної шкоди.

Колегія суддів апеляційного суду погодилася, що обрана форма призначеного покарання не є справедливою та співмірною із вчиненим кримінальним правопорушенням.

«Призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання.

Так, призначене із застосуванням статті 75 КК України покарання, не відповідає загальним засадам призначення покарання, принципам законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання. Таке покарання не є достатнім і необхідним для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів, не відповідає особі обвинуваченого через м`якість», – зауважує апеляційний суд.

Тож вирок суду першої інстанції апеляційний суд скасував в частині призначеного покарання у зв`язку із неправильним застосуванням судом закону України про кримінальну відповідальність та ухвалив новий вирок, призначивши покарання у виді 5 років позбавлення волі. У решті судове рішення залишив без змін.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду