flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За бездіяльність відділу ДВС держава відшкодує позивачеві моральну шкоду

19 червня 2020, 12:21

Полонський районний суд стягнув за рахунок коштів державного бюджету на користь позивача 8000 гривень на відшкодування моральної шкоди, завданої бездіяльністю посадовців Полонського районного відділу ДВС.

Позивач просив стягнути з Державного бюджету України на його користь 27653 гривень майнової та 150000 гривень моральної шкоди, завданої неправомірними діями посадових осіб відділу ДВС.

Прохання мотивував тим, що 15 квітня 2016 року Апеляційний суд Хмельницької області своїм рішенням стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю на його користь 27153 грн 59 коп середнього заробітку за час вимушеного прогулу та 500 грн моральної шкоди. Проте під час примусового виконання цього рішення посадові особи відділу ДВС допустили бездіяльність, яка призвела до того, що з боржника до нині присуджені гроші не стягнуто.

Представник відповідача відділу ДВС подала відзив на позовну заяву, в якому позов не визнала. Зазначила, що відповідне виконавче провадження було відкрито 10 травня 2016 року, 20 травня – призупинене ухвалою Вищого спеціалізованого суду України, 27 січня 2017 року – поновлене і тоді ж накладено арешт на все майно ТОВ, банківські рахунки, де було 2650 гривень, які перерахували стягувачеві. У листопаді 2018 рок виконавчий лист повернули позивачеві без виконання у зв'язку з тим, що все описане майно боржника виключене із акту опису, арешти на майно скасовано, підприємство не функціонує. Новий виконавчий лист, який стягувач пред’явив у січні 2019 року наразі знаходиться на виконанні.

Суд зауважує, що на час зупинення виконавчого провадження боржнику належав комплекс нерухомого майна в м. Полонне, право власності на який 26 січня 2017 року набули двоє громадян.

Відтак у 2019 році ухвалою Полонського районного суду, постановою Хмельницького апеляційного суду визнано протиправною бездіяльність посадових осіб райвідділу ДВС, котрі, попри доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень, в період до зупинення виконавчого провадження не наклали арешт на цей майновий комплекс, земельну ділянку площею 1,008 га, на якій він знаходиться, а також не звернули стягнення на кошти боржника, що були на його банківських рахунках.

За таких обставин, на думку суду, позивач має право на відшкодування моральної шкоди на підставі п.2 ч.1 ст.23 Цивільного кодексу України.

Як встановлено в ході судового розгляду, виконавче провадження щодо стягнення 27153 гривень середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди наразі перебуває на виконанні у відділі ДВС.

«…позивачем не надано достатніх та належних доказів, що виконання судового рішення, яким стягнуто на його користь кошти, не може відбутись в ході виконавчого провадження, яке ще не завершено, а отже твердження позивача про заподіяння для нього майнової шкоди є передчасним, а тому в цій частині позовних вимог слід відмовити», – зауважує суд в рішенні, яке ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду