flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ціна кримінального проступку: 2550 грн штрафу, 8687 грн матеріальної шкоди, конфісковані сітки, човен і улов

15 липня 2020, 16:02

Старосинявський районний суд визнав 40-річного жителя Летичівського району, обвинуваченого у незаконному зайнятті рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду, винним у інкримінованій частині 1 статті 249 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання – 2550 гривень штрафу.

Крім цього, суд задовольнив цивільний позов прокурора в інтересах держави – стягнув з обвинуваченого на користь Управління охорони, використання, відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Хмельницькій області матеріальну шкоду в сумі 8 687 гривень. А також конфіскував незаконне знаряддя лову – 4 сітки, гумовий човен з веслами та весь улов – понад 9 кг риби передали до Комунального соціально-медичного закладу «Меджибізький дитячий будинок -інтернат».

За вироком, увечері 2 травня цього року на р. Південний Буг в с. Требухівці Летичівського району чоловік розставив 4 сітки загальною довжиною майже 265 м, а зранку наступного дня зібрав незаконний улов – понад 9 кг риби різного виду. При цьому права на спеціальне використання водних живих ресурсів рибалка не мав та ще й ловив незаконним знаряддям лову, чим заподіяв істотної шкоди рибному господарству України – на це вказує вартість незаконного вилову, кількість добутого, вилов риби в період нересту та цінність породи.

У суді чоловік свою вину визнав, просив суворо не карати, запевнив, що має можливість сплатити штраф і завдану матеріальну шкоду.

«При призначенні покарання обвинуваченому суд, відповідно до вимог ст.ст. 50, 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого діяння, яке на час розгляду справи є кримінальним проступком,  особу винного, який раніше судимий, за місцем проживання характеризується позитивно, одружений, проживає із сім’єю… обставини, що пом`якшують покарання, до яких суд відносить повне визнання вини та щире каяття, відсутність обставин, які б обтяжували покарання», – ідеться у вироку суду, який дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді штрафу в межах санкції статті обвинувачення в редакції, яка діяла на час вчинення кримінального правопорушення.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду