flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ізяславський суд ухвалив вирок родині наркоторговців

21 вересня 2020, 10:19

Ізяславський районний суд визнав винними п’ятьох членів родини в незаконному придбанні, зберіганні з метою збуту, а також незаконному збуті наркотичних засобів, особливо небезпечних наркотичних засобів, у великих розмірах, вчиненому повторно, організованою групою (частина 3 статті 307 Кримінального кодексу України). Крім того, організатора злочинної групи і часткового виконавця злочину суд визнав винним за частиною 2 статті 309 КК України – незаконне виготовлення, придбання та зберігання наркотичного засобу, особою яка раніше вчинила злочин, передбачений ст. 307 КК України, призначивши йому остаточне покарання – 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Одну з членкинь групи суд визнав винною ще й у шахрайстві (ч.1 ст.190 КК України); підробленні офіційного документа іншою особою, яка має право посвідчувати такі документи, і який надає права, з метою використання його підроблювачем (ч.1 ст. 358 КК України); використанні завідомо підробленого документу (ч. 4 ст. 358 КК України). Її суд покарав остаточно 5 роками позбавлення волі, але єдину звільнив від відбування покарання з випробуванням на 3 іспитових роки.

«При призначенні покарання (обвинуваченій) суд враховує наявність на її утриманні двоє малолітніх дітей, намагання обвинуваченої власною працею дітей утримувати, про що свідчить період роботи у торгівельному закладі», – ідеться у вироку суду.

Призначаючи покарання іншим членам злочинної групи – співмешканці організатора, його рідному братові та свояку – суд врахував, що вони, зокрема, були в матеріальній залежності від організатора, потребують лікування, мають на утриманні дітей, позитивно характеризуються, що, на думку суду, є підставою для призначення покарання нижчого від найнижчої межі, передбаченої ч. 3 ст. 307 КК України. Відтак покарав їх ув’язненням, відповідно, на 3 роки і 10 місяців, на 6 років, і на 5 років, з конфіскацією майна.

За вироком суду, у травні 2017 року 40-річний житель Шепетівки, який мав досвід протиправної діяльності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, розробив план злочину: наркотики повинні були надходити в м. Шепетівку оптовими партіями у концентрованому вигляді, там їх мали готувати і збувати методом «закладок». Місце знаходження товару покупцям повинні були вказувати після того, як вони перерахують гроші на підконтрольні банківські рахунки.

Розуміючи, що сам реалізувати злочинний план не зможе, чоловік вирішив створити і очолити організовану групу з осіб, які «в силу їх національних традицій зобов’язанні йому підкорятись, як найстаршому чоловіку у сім’ї».

Спочатку до складу групи увійшли його співмешканка і брат. У їхні функції входило, серед іншого, закупка, зберігання, фасування опію, пошук наркозалежних, збут наркотиків шляхом «закладок», отримання грошей від злочину. У такому складі вони діяли до кінця листопада 2018 року. Тоді очільник групи отримав можливість купувати і збувати, крім опію, ще й метадон. Розширення протиправної діяльності потребувало «робочих рук», тому до злочинної групи залучив доньку співмешканки та її чоловіка.

Крім цього, донька співмешканки, у 2018 році, подаючи документи в управління праці і соціального захисту населення для отримання допомоги малозабезпеченим сім’ям і одиноким матерям,  не задекларувала 12 272 грн зарплати, що вплинуло на незаконну виплату їй 20921 грн державної допомоги.

У суді організатор та члени злочинної групи вину в інкримінованих злочинах визнали й розкаялися.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду